koperek krojony
canva.com

Przechowuj tak koperek. Zachowa świeżość na dłużej

Koperek to aromatyczny i smakowity dodatek do wielu potraw. Najlepszy jest ten świeży, który ma w dodatku wyrazisty zielony kolor. Taki jednak nie będzie nas cieszył zbyt długo - już po kilku dniach od zakupu niestety utraci część swoich właściwości. Jak skutecznie przedłużyć jego świeżość? Podpowiadamy.
Reklama

Jak przedłużyć świeżość koperku?

Sposobem na utrwalenie przyprawy jest jej zamrożenie. Po oberwaniu liści z umytych i osuszonych gałązek należy je pokroić, a potem włożyć do szczelnego pudełka i umieścić w zamrażarce. Powyższa taktyka jest skuteczna, ale trzeba pamiętać o tym, aby zamrażać dokładnie osuszone warzywo, a w trakcie wyjmowania nie rozmrozić tych elementów porcji, które nie będą nam na razie potrzebne.

Zioło można zabezpieczyć także w nieco inny sposób. Należy położyć oczyszczony i posiekany koperek na emaliowanym bądź aluminiowym cedzaku, a następnie zanurzyć we wrzącej wodzie na 60 sekund. Potem wystarczy go odcedzić, przelać chłodną wodą i włożyć do szczelnych woreczków. Dzięki temu aromatyczny dodatek zachowa nie tylko swój piękny zielony kolor, ale także zapasteryzuje się. Będzie można dłużej cieszyć się jego walorami.

Co zrobić z nadmiarem koperku?

koperek w skrzyni
canva.com
Reklama

Po oczyszczeniu i posiekaniu koperek można przechować również w soli. Najpierw do słoika należy wsypać niewielką ilość soli - wystarczy tyle, aby powstała półcentymetrowa powłoka w naczyniu. Następnie ściśle rozmieścić dwu-centymetrowy poziom warzywa. Czynności trzeba powtarzać do momentu, aż cały pojemnik będzie wypełniony, natomiast ostatnią warstwą będzie sól. W tej formie zioło należy przechowywać w chłodziarce i sukcesywnie używać jako substytutu soli w kuchni.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama