Sernik hiszpański
Canva.com

Puszysty sernik z masą cynamonową. Wyjątkowy przepis z hiszpańskiej kawiarni!

To ciasto ma cynamonowo-cukrowe rowki, przypominające hiszpańskie churrosy. Już dziś zróbcie wyjątkowy sernik, który jest podawany w hiszpańskich cukierniach.
Reklama

Do jego przygotowania potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na masę cynamonową – 105 g miękkiego masła, ½ szklanki brązowego cukru trzcinowego, 2 płaskie łyżki mąki tortowej, 1 płaska łyżka cynamonu;
  • na ciasto – 305 g mąki tortowej, 150 g cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szczypta soli, 205 ml mleka, 2 duże jajka, 125 ml oleju, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej;
  • na masę serową – 500 g twarogu w kostce, 3 duże jajka, 1/3 szklanki cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru.

Jak zrobić pyszny sernik à la churros?

Sernik hiszpański
Canva.com

Przygotowanie – przygotujmy masę cynamonową: masło zmiksujmy z brązowym cukrem, mąką i cynamonem. Gotową masę włóżmy do rękawa cukierniczego z okrągłą dużą tylką. Przygotujmy ciasto: do miski wlejmy mleko, dodajmy jajka, olej, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i mąkę ziemniaczaną. Całość zmiksujmy na jednolite ciasto. Podzielmy na 2 równe części.

Wlejmy do 2 tortownic o średnicy 22 cm, wyrównajmy. Na każdym cieście wyciśnijmy masę cynamonową, tworząc 5 okręgów. Pieczmy około 34-37 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach Celsjusza.

Reklama

Studzimy, jeden placek wyjmujemy. Przygotujmy masę serową: do miski włóżmy twaróg. Dodajmy cukier, proszek budyniowy i jajka, całość zmiksujmy. Masę wlejmy na patelnię. Mieszając, doprowadźmy do wrzenia, gotujmy około 60 sekund. Gorącą masę wlejmy na placek w tortownicy, wyrównajmy. Przykryjmy drugim plackiem, lekko dociśnijmy. Odstawmy do całkowitego ostudzenia.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama