Canva.com
Obłędnie pyszny sernik na kruchych ciasteczkach florentynkach. Tak robiła go moja babcia od lat
Do przeczytania w ok. 2 min.
Puszyste i delikatne wnętrze w zestawieniu z kruchymi ciasteczkami robi niemałe wrażenie na całej mojej rodzinie. Babciny przepis jest prosty, ale trzeba sporo uwagi i cierpliwości, aby ciasto wyszło idealnie.
Reklama
Do przygotowania tego sernika potrzebne nam będą następujące składniki:
- na spód -145 g florentynek (kruchych ciasteczek z migdałami), 100 g podłużnych biszkoptów, 100 g masła lub margaryny;
- na masę serową - 100 g odsączonych wiśni Amarena (ze słoika), 125 g cukru drobnego, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 200 g twarożku śmietankowego, 100 g creme fraiche, 250 g serka mascarpone, 4 jajka (wielkość M);
- na polewę - 105 ml mleka (1,5% tłuszczu), 105 g półgorzkiej kuwertury, 100 g twarożku śmietankowego, 2-3 łyżki wiórków z półgorzkiej czekolady.
Jak zrobić sernik florentyński krok po kroku?
Canva.com
- Florentynki bardzo drobno posiekajmy. Połowę kawałków odłóżmy do masy serowej. Podłużne biszkopty włóżmy do torebki foliowej i dokładnie zamknijmy. Wałkiem do ciasta rozgniećmy na drobne okruszki i z resztą florentynek wsypmy do miski. Masło lub margarynę roztopmy, dodajmy do mieszanki okruszków i starannie wymieszajmy.
- Następnie masę okruszkową przełóżmy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 26 cm) i ugniećmy łyżką, tworząc spód ciasta. Wstawmy co najmniej na 10-12 minut do lodówki. Rozgrzejmy piekarnik: grzałka górna/dolna - temperatura 180 stopni Celsjusza; termoobieg - temperatura 160 stopni Celsjusza. Dziesięć wiśni odłóżmy do przybrania. Resztę grubo posiekajmy. Cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszajmy z odłożonymi kawałkami florentynek, po czym domieszajmy twarożek. Creme fraiche, serek mascarpone i jajka wrzućmy do miski i trzepaczką ubijmy na gładką masę.
- Dodajmy twarożek i posiekane wiśnie. Masę wyłóżmy na spód ciasta i równo rozsmarujmy. Wstawmy na ruszt do rozgrzanego piekarnika (dolny poziom). Pieczmy około 34-37 minut. Wyjmijmy na kratkę kuchenną i pozostawmy do całkowitego wystygnięcia. Następnie ostrożnie przełóżmy na paterę do tortu i wstawmy na 60 minut do lodówki. Kuwerturę grubo posiekajmy.
- Mleko zagotujmy w garnuszku, zdejmijmy z płomienia i mieszając, rozpuśćmy w nim kawałki kuwertury. Przelejmy do miski i odstawmy do przestygnięcia. Do letniego kremu czekoladowego domieszajmy twarożek i rozsmarujmy na masie serowej.
- Na koniec sernik przybieżmy odłożonymi wiśniami i posypmy wiórkami czekoladowymi. Wstawmy ponownie na 3 godziny do lodówki.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Sernik mango - klasyk w egzotycznym wydaniu
Jeśli jesteś miłośniczką serników i egzotycznych owoców, to sernik mango będzie idealnym połączeniem dla Ciebie. To lekkie i orzeźwiające ciasto z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na sernik mango oraz kilkoma poradami dotyczącymi jego podawania. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla smakoszy!
Proste i szybkie ciasto na święta - przepis na… sernik!
Marzysz o przygotowaniu prostego i szybkiego ciasta na święta? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie idealny przepis na pyszny sernik, który z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i gości. Nie musisz być doświadczonym cukiernikiem, aby stworzyć to wspaniałe danie. Wystarczy kilka składników i chwila wolnego czasu. Przekonaj się, jak łatwo można przygotować smaczne ciasto na Boże Narodzenie!
Sernik z kremem pistacjowym: HIT!
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowe i niezwykle smaczne ciasto, to sernik z kremem pistacjowym będzie idealnym wyborem. To połączenie delikatnego serowego ciasta z intensywnym smakiem pistacji sprawia, że każdy kęs to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W tym artykule podzielę się z Tobą przepisem na sernik z kremem pistacjowym oraz kilkoma cennymi wskazówkami, które pomogą Ci osiągnąć doskonały rezultat.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl