Zupa z krewetkami
Canva.com

Rozgrzewająca zupa z chili i krewetkami. Podaj ją na Sylwestra!

Pikantna i egzotyczna - taka jest zupa sylwestrowa z odrobiną chili i krewetek. Twoi goście z pewnością będą zachwyceni tym wyjątkowym smakiem i aromatem. Tak można witać Nowy Rok!
Reklama

Składniki na zupę sylwestrową

Do przygotowania tej zupy potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru,
  • 3 średnie ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 szalotka,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej,
  • 260 ml bulionu warzywnego,
  • 4 brązowe pieczarki,
  • 3 małe pomidory,
  • 10 oczyszczonych krewetek tygrysich,
  • 405 ml mleka kokosowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • ½ łyżeczki pasty tamardynowej,
  • 1 papryczka chili,
  • cienki makaron ryżowy.

Jak zrobić ekspresowo zupę na Sylwestra?

Przygotowanie – olej kokosowy roztopmy w garnku. Włóżmy wcześniej starty świeży imbir i czosnek, posiekaną szalotkę, kurkumę, brązowy cukier oraz trawę cytrynową.

Reklama

Smażmy 4-5 minut, aż składniki zaczną pachnieć. Jeśli będą przywierać do dna, całość podlejmy odrobiną bulionu. Dodajmy pokrojone w plastry brązowe pieczarki i pomidory. Gotujmy 5-6 minut. Włóżmy krewetki tygrysie, wlejmy mleko kokosowe i bulion. Dodajmy sos sojowy i rybny oraz pastę tamaryndową i papryczkę chili. Całość zagotujmy. Znów makaron ryżowy przygotujmy według przepisu zawartego na opakowaniu. Podawajmy do zupy.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama