Mini burgery
Canva.com

Pyszne mini burgery z polędwicy wieprzowej. Idealna przekąska na Sylwestra!

Pyszne i soczyste mięso, warzywne dodatki i doskonałe sosy - tak właśnie wyobrażamy sobie mini burgerki na Sylwestra. Jesteśmy przekonane, że ta przekąska sprawdzi się na Sylwestrową noc i zachwyci Gości!
Reklama

Pyszne składniki na mini burgery

Do przygotowania tych mini burgerów potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 12 niedużych bułek do burgerów,
  • cała polędwiczka wieprzowa,
  • sól,
  • mielony pieprz czarny,
  • ½ dojrzałego awokado,
  • 1-2 pomidory malinowe,
  • kulka mozzarelli,
  • natka pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić przekąskę na Sylwestra?

Mini burgery
Canva.com

Przygotowanie – nagrzejmy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Polędwiczkę natrzyjmy solą i mielonym pieprzem czarnym i włóżmy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażmy z każdej strony do momentu, aż zmieni kolor z zewnątrz, a w środku pozostanie krwista. Następnie przełóżmy mięso do formy żaroodpornej wyłożonej pergaminem. Włóżmy do piekarnika na 10-12 minut.

Wyjmijmy i odstawmy polędwiczkę na kolejne 10-12 minut. W tym czasie pokrójmy w kostkę obrane awokado bez pestki i pomidory. Jeśli chcemy, aby salsa była delikatniejsza, usuńmy wówczas skórki z pomidorów. Salsę skropmy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym.

Reklama

Bułeczki przekrójmy na połówki.

Włóżmy je na chwilę do ciepłego piekarnika i podpieczmy 10 minut. Wyjmijmy z piekarnika. Polędwiczkę potnijmy na 12 grubych plastrów. Na spody bułeczek rozłóżmy salsę. Na niej ułóżmy plastry mięsa, a na nim po plastrze mozzarelli. Przykryjmy wierzchami bułek. Zepnijmy wykałaczkami. Udekorujmy natką pietruszki.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama