Gulasz wołowy z dynią
Canva.com

Rozgrzewający gulasz wołowy z dynią oraz kurkami. Idealny przepis na jesienny obiad

Pyszna i rozgrzewająca zupa? Oczywiście gulaszowa z wołowiną w towarzystwie kurek oraz kawałków soczystej dyni. Uwielbiamy to bogate połączenie smaków oraz aromatów.
Reklama

Składniki na gulasz wołowy

Gulasz wołowy z dynią
Canva.com

Do przygotowania pysznego gulaszu potrzebujemy:

  • 1000 g mięsa wołowego na gulasz, polecam antrykot
  • 2 łyżki oleju roślinnego i 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 ziaren jałowca
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 600 g kurek
  • 4 łyżki porto
  • 450 ml czerwonego wina
  • około 500 ml bulionu wołowego
  • 3 szklanki obranej dyni pokrojonej w 1 cm kostkę (ok. 1/2 małej dyni)
  • 180 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Jak zrobić gulasz z dynią i kurkami?

  1. Mięso kroimy w drobną kostkę.
  2. Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem i dolewamy łyżkę oleju.
  3. Mięso smażymy z każdej strony przez 5 minut i odstawiamy na talerz.
  4. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy posiekaną cebulkę przez 5 minut.
  5. Dodajemy czosnek, jałowiec, liście laurowe oraz suszone oregano.
  6. Dalej dodajemy kurki i smażymy wszystko przez 3-4 minuty.
  7. Podsmażone mięso dodajemy do warzyw.
  8. Dolewamy porto i gotujemy.
  9. Dodajemy bulion, doprawiamy sola oraz pieprzem.
  10. Na koniec dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy przez 25 minut.
  11. Zupę podajemy z kleksem ze śmietanki kremówki oraz z posiekana pietruszką.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama