Canva.com
Rozgrzewający gulasz wołowy z dynią oraz kurkami. Idealny przepis na jesienny obiad
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pyszna i rozgrzewająca zupa? Oczywiście gulaszowa z wołowiną w towarzystwie kurek oraz kawałków soczystej dyni. Uwielbiamy to bogate połączenie smaków oraz aromatów.
Reklama
Składniki na gulasz wołowy
Canva.com
Do przygotowania pysznego gulaszu potrzebujemy:
- 1000 g mięsa wołowego na gulasz, polecam antrykot
- 2 łyżki oleju roślinnego i 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 10 ziaren jałowca
- 3 liście laurowe
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 600 g kurek
- 4 łyżki porto
- 450 ml czerwonego wina
- około 500 ml bulionu wołowego
- 3 szklanki obranej dyni pokrojonej w 1 cm kostkę (ok. 1/2 małej dyni)
- 180 ml śmietanki kremówki
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Jak zrobić gulasz z dynią i kurkami?
Zobacz także
- Mięso kroimy w drobną kostkę.
- Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem i dolewamy łyżkę oleju.
- Mięso smażymy z każdej strony przez 5 minut i odstawiamy na talerz.
- Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy posiekaną cebulkę przez 5 minut.
- Dodajemy czosnek, jałowiec, liście laurowe oraz suszone oregano.
- Dalej dodajemy kurki i smażymy wszystko przez 3-4 minuty.
- Podsmażone mięso dodajemy do warzyw.
- Dolewamy porto i gotujemy.
- Dodajemy bulion, doprawiamy sola oraz pieprzem.
- Na koniec dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię i gotujemy przez 25 minut.
- Zupę podajemy z kleksem ze śmietanki kremówki oraz z posiekana pietruszką.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Czytaj więcej
Jak prawidłowo myć mięso?
Nawet jeśli pierś z kurczaka została przez Ciebie kupiona w sprawdzonym zakładzie mięsnym, który darzysz pełnym zaufaniem, przed użyciem mimo wszystko powinieneś ją umyć - tak dla własnego bezpieczeństwa. Jak to jednak zrobić? Jak myć mięso, by mu nie zaszkodzić?
Pyszne danie na ciepło na Sylwestra. Zrób tacos z tym farszem!
Tacos z wołowiną, pomidorami oraz czerwoną fasolą skradnie serca Twoich gości i przy okazji rozpieści kubki smakowe. To pyszne danie, które możemy podawać z ostrymi sosami oraz ryżem także na obiad.
Pieczeń na pierwszy dzień Świąt - wołowina z orzechami
Niesamowicie sycąca, soczysta i aromatyczna pieczeń, pełna wykwintnego winnego smaku i wzbogacona o chrupiący, orzechowy akcent.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl