Chlebek rwany z dynią
Canva.com

Rwany chlebek dyniowy. Pyszna jesienna propozycja na śniadanie!

Chleb dyniowy z purée oraz pestek to nasza nowość w przepiśniku. W ostatni weekend udało nam się przygotować go dla niezapowiedzianych gości. Rwany chlebek w towarzystwie słodkiej konfitury i rozgrzewająca herbata - prawdziwa uczta smaków!
Reklama

Składniki na rwany chlebek z dyni

Chlebek rwany z dynią
Canva.com

Dynia jest dobrym źródłem witaminy A, która pomaga wspierać układ odpornościowy i wzrok. Dynia zawiera również beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Dynia jest również dobrym źródłem błonnika, który pomaga regulować poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu.

Reklama

Może być pieczona i spożywana jako pikantny dodatek lub można ją ugotować i zamienić w aromatyczną zupę. Dynia jest również doskonałą bazą do ciast, pieczywa, a nawet deserów.

Do przygotowania podwójnej ilości chlebka potrzebujemy:

Rozczyn:

  • 60 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody

Ciasto:

  • 1000 g mąki pszennej
  • 200 ml letniego mleka lub wody
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 300 g purée z dyni Hokkaido lub zwyczajnej
  • szczypta cynamonu
Reklama

Dodatkowo:

  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta przyprawy do piernika lub gałki muszkatołowej
  • 1 czubata łyżki masła, roztopionego

Dyniowy chlebek krok po kroku

Chlebek rwany z dynią
Canva.com
  1. Dynię kroimy na małe kawałeczki.
  2. Gotujemy ją przez 15 minut, aż stanie się miękka i blendujemy ją na purée dyniowe.
  3. Do miski wrzucamy drożdże, cukier, mąkę oraz wodę.
  4. Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
  5. Gdy mamy gotowy rozczyn, to dodajemy mąkę, jajka, cukier, masło, purée z dyni i cynamon.
  6. Masę chlebową odstawiamy do wyrośnięcia na 90 minut.
  7. Ciasto po tym czasie wykładamy na blat i rozwałkowujemy.
  8. W miseczce mieszamy przyprawy do piernika, cukier oraz cynamon.
  9. Ciasto smarujemy masłem i mieszanką przypraw oraz cukru.
  10. Kroimy ciasto na równe kwadraty i przekładamy do keksówki.
  11. Chlebek dyniowy pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama