Canva.com
Rwany chlebek dyniowy. Pyszna jesienna propozycja na śniadanie!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Chleb dyniowy z purée oraz pestek to nasza nowość w przepiśniku. W ostatni weekend udało nam się przygotować go dla niezapowiedzianych gości. Rwany chlebek w towarzystwie słodkiej konfitury i rozgrzewająca herbata - prawdziwa uczta smaków!
Reklama
Składniki na rwany chlebek z dyni
Canva.com
Dynia jest dobrym źródłem witaminy A, która pomaga wspierać układ odpornościowy i wzrok. Dynia zawiera również beta-karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Dynia jest również dobrym źródłem błonnika, który pomaga regulować poziom cukru we krwi i poziom cholesterolu.
Zobacz także
Reklama
Może być pieczona i spożywana jako pikantny dodatek lub można ją ugotować i zamienić w aromatyczną zupę. Dynia jest również doskonałą bazą do ciast, pieczywa, a nawet deserów.
Do przygotowania podwójnej ilości chlebka potrzebujemy:
Rozczyn:
- 60 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 ml letniej wody
Ciasto:
- 1000 g mąki pszennej
- 200 ml letniego mleka lub wody
- 6 łyżek cukru pudru
- 120 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 300 g purée z dyni Hokkaido lub zwyczajnej
- szczypta cynamonu
Reklama
Dodatkowo:
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta przyprawy do piernika lub gałki muszkatołowej
- 1 czubata łyżki masła, roztopionego
Dyniowy chlebek krok po kroku
Canva.com
- Dynię kroimy na małe kawałeczki.
- Gotujemy ją przez 15 minut, aż stanie się miękka i blendujemy ją na purée dyniowe.
- Do miski wrzucamy drożdże, cukier, mąkę oraz wodę.
- Wszystko mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
- Gdy mamy gotowy rozczyn, to dodajemy mąkę, jajka, cukier, masło, purée z dyni i cynamon.
- Masę chlebową odstawiamy do wyrośnięcia na 90 minut.
- Ciasto po tym czasie wykładamy na blat i rozwałkowujemy.
- W miseczce mieszamy przyprawy do piernika, cukier oraz cynamon.
- Ciasto smarujemy masłem i mieszanką przypraw oraz cukru.
- Kroimy ciasto na równe kwadraty i przekładamy do keksówki.
- Chlebek dyniowy pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
W jakim naczyniu najlepiej upiec chleb
Wybór odpowiedniego naczynia do pieczenia chleba ma ogromne znaczenie dla ostatecznego efektu wypieku. W zależności od rodzaju chleba, który chcemy upiec, istnieje kilka różnych opcji, które warto rozważyć. W tym artykule omówimy różne rodzaje naczyń i podpowiemy, które z nich są najlepsze dla różnych rodzajów chleba.
Jak przechowywać chleb?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś kupić świeży chleb, a następnego dnia zauważyć, że jest już czerstwy i nie nadaje się do spożycia? Przechowywanie chleba w odpowiedni sposób jest kluczowe, aby zachować jego świeżość i smak. W tym artykule podzielimy się z Tobą kilkoma poradami, jak przechowywać chleb, aby dłużej cieszyć się jego doskonałym smakiem.
Jak obrać dynię?
Jeśli chcesz przygotować pyszne dania z dyni, ale nie wiesz jak obrać dynię, nie martw się! W tym artykule podzielę się z Tobą praktycznymi poradami, które pomogą Ci szybko i skutecznie usunąć skórkę z dyni. Niezależnie od tego, czy planujesz zrobić zupę krem, puree czy pieczone plastry dyni, odkryjesz, że obieranie dyni może być łatwe i przyjemne.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl