Canva
#fishandchips z piekarnika? Tak!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Przepyszna ryba z frytkami zapiekana w piekarniku. To pyszny obiad zarówno dla wielbicieli ryb, jak i dla osób, które dopiero się przekonują do tego typu dań. To prawdziwe niebo w gębie, a jednocześnie posiłek bardzo prosty w przygotowaniu.
Reklama
Ryba z frytkami — halibut z piekarnika
To miła odmiana po standardowych rybach, które jada się na co dzień.
Składniki
- 1 filet halibuta (już bez skóry)
- 1 łyżeczka oliwy
- 0,5 łyżki masła
- 0,25 łyżeczki oregano
- 0,25 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
Przepis
- Umyj i osusz rybę.
- Nasmaruj halibuta oliwą, sokiem z cytryny, oregano i pieprzem cytrynowym.
- Włóż rybę do naczynia żaroodpornego, podziel masło na mniejsze kawałki, połóż na rybę i posyp natką z pietruszki.
- Nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół).
- Piecz od 15 do 20 minut.
Canva
Ryba z frytkami — domowe frytki z piekarnika
Reklama
Domowe frytki są najlepsze. Takie w wersji z piekarnika zawierają dużo żelaza.
Składniki
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- słodka papryka w proszku
Przepis
- Obierz, umyj i osusz ziemniaki.
- Pokrój je w słupki
- Polej ziemniaki olejem i posyp słodką papryką. Wymieszaj wszystko.
- Połóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz je w 220 stopniach Celsjusza od 15 do 30 minut. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg.
Jak można modyfikować ten przepis?
Możesz oczywiście spróbować innych ryb, na przykład mintaja czy dorsza. Ciekawym rozwiązaniem może być trewal, lepiej go jednak usmażyć.
Zamiast frytek z ziemniaków, możesz przygotować takie z batatów. Oczywiście, jeśli wolisz, możesz też wszystko usmażyć, zamiast szykować w piekarniku.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Kotlety z tuńczyka - przepis na hit!
Jeśli szukasz pomysłu na szybki i prosty posiłek, to kotlety z tuńczyka z puszki są idealnym rozwiązaniem. Są łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. W tym artykule podpowiemy Ci, jak zrobić pyszne kotlety z tuńczyka oraz jak je podać.
Pieczony łosoś ze szpinakiem w sosie śmietanowym: Doskonały!
Jeśli szukasz przepisu na wykwintne danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach, pieczony łosoś ze szpinakiem w sosie śmietanowym jest doskonałym wyborem. To danie jest nie tylko pyszne, ale również zdrowe i bogate w wartości odżywcze.
Gyros z frytkami - idealne połączenie smaków i prostota wykonania
Czy kiedykolwiek próbowałeś domowego gyrosa z frytkami? Jeśli nie, to zdecydowanie powinieneś spróbować! Ten przepis jest łatwy do wykonania, a efekt końcowy jest naprawdę pyszny. Dowiedz się, jak przygotować gyros z frytkami, jakie są jego właściwości zdrowotne, jak go podawać oraz otrzymasz kilka porad i ciekawostek.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl