Sałatka śledziowa z dodatkiem buraczków. Idealna na śniadanie wielkanocne
Do przeczytania w ok. 1 min.
Jeśli lubicie śledzie w oleju z przepisu babci, to z pewnością posmakują wam nasze świąteczne specjały ze śledziem w roli głównej. Dziś przygotujemy wspólnie wyjątkowo aromatyczną sałatkę ze śledzi w towarzystwie czerwonych buraczków. To ciekawa kompozycja smaków, która zachwyci wszystkich gości przy wielkanocnym stole.
Śledzie z buraczkami, czyli pomysł na wykwintną sałatkę
Do przygotowania wielkanocnej sałatki potrzebujemy:
- 1 kg filetów śledziowych
- 1 łyżkę mielonego pieprzu
- 2 kwaśne jabłka
- 2 cebule
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 duże ogórki kiszone
- 5 ziemniaków
- 3 buraki ćwikłowe
- 4 jajka ugotowane na twardo
Składniki potrzebne do przygotowania aksamitnego dressingu:
- 5 łyżek gęstej śmietanki
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli, pieprzu oraz cukru do smaku
Jak przygotować aromatyczną, wielkanocną sałatkę ze śledzi?
Przygotowywanie sałatki zaczynamy od pokrojenia filetów śledziowych w grubą kostkę, a także jabłek, cebuli, ogórków kiszonych, ziemniaków i buraków ćwikłowych. W misce lub słoiczku układamy warstwami składniki sałatki: śledzie, buraczki, jajka, ziemniaki, śledzie, buraczki i ziemniaki oraz cebulę.
W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu i doprawiamy go solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Na wierzch wysypujemy pokrojone drobno żółtko. Wstawiamy sałatkę na 2 godziny do lodówki i przed podaniem delikatnie mieszamy. Wielkanocną sałatkę podajemy ze świeżym pieczywem.