Mango
Canva.com

Słodki dżemik z mango z imbirem. Idealny do racuchów!

Ta słodka kompozycja doskonale sprawdzi się jako dodatek do śniadania, deseru, ale przede wszystkim będzie idealnym towarzyszem dla puszystych i aromatycznych racuchów. Poznajmy razem ten prosty przepis, który zaskoczy nas wyjątkowym smakiem.
Reklama

Składniki

  • 2 dojrzałe mango
  • 3 cm świeżego korzenia imbiru (lub 1 łyżeczka mielonego imbiru)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego lub brązowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Mango dokładnie umyjmy i obierzmy ze skórki. Następnie pokrójmy je na niewielkie kawałki.
  2. Świeży imbir obierzmy i posiekajmy na drobne kawałki. Jeśli korzystamy z mielonego imbiru, od razu możemy go dodać do garnka.
  3. W garnku, na średnim ogniu, rozpuśćmy cukier w wodzie, mieszając, aż powstanie syrop.
  4. Dodajmy pokrojone mango i świeży imbir lub mielony imbir do syropu cukrowego.
  5. Gotujmy na średnim ogniu przez około 20-25 minut, aż owoce zmiękną i cała kompozycja zgęstnieje, czasem mieszając.
  6. Gdy dżem zyska odpowiednią konsystencję, dodajmy sok z cytryny, który nadaje mu charakterystyczny, orzeźwiający smak.
  7. Wyłączmy kuchenkę i ostawmy dżem do przestygnięcia.
  8. Przełóżmy nasz dżemik do słoiczków, upewnijmy się, że są szczelnie zamknięte i przechowujmy w lodówce.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama