canva.com
Sycące śniadanie. Jajka + awokado!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek dnia, ponieważ dostarcza organizmowi energii i składników odżywczych po całonocnym postu. Warto zadbać o to, aby było ono smaczne, zdrowe i sycące. Jednym z doskonałych pomysłów na takie śniadanie są tosty z awokado i jajkami. Połączenie chrupiącego tosta, kremowego awokado i soczystych jajek to prawdziwy hit smakowy i źródło niezbędnych składników.
Reklama
Składniki:
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego lub razowego
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek
- Opcjonalnie: papryczka chili, rukola, pomidory koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Dojrzałe awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ łyżeczką do miseczki.
- Rozgnieć miąższ widelcem, aż uzyskasz kremową konsystencję. Jeśli lubisz lekko pikantne smaki, dodaj odrobinę drobno posiekanej papryczki chili i delikatnie wymieszaj.
- W rondelku zagotuj wodę, a następnie zmniejsz intensywność gotowania tak, aby woda wrzała delikatnie.
- Delikatnie wbij jajka do kubka i ostrożnie przelać do wrzącej wody. Gotuj przez około 3-4 minuty, jeśli chcesz mieć płynne żółtko, lub dłużej, jeśli wolisz je bardziej ścięte. Po upływie czasu wyjmij jajka cedzakiem i oprósz solą oraz pieprzem.
- Kromki chleba opiecz w tosterze lub na suchej patelni, aż staną się chrupiące i złociste.
- Na opieczonych kromkach równomiernie rozsmaruj przygotowane wcześniej puree z awokado.
- Na puree z awokado połóż gotowe jajka.
- Skrop wszystko odrobiną oliwy z oliwek i posyp dodatkowo solą i pieprzem według własnego smaku.
- Dla dodatkowej świeżości i koloru, możesz dodać na wierzchu rukolę oraz pokrojone pomidory koktajlowe.
- Twoje sycące śniadanie w postaci tostów z awokado i jajkami jest gotowe do podania. To połączenie zdrowych tłuszczy, białka, błonnika i składników odżywczych doskonale zaspokoi głód i dostarczy organizmowi energii na cały poranek.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Zimowe dodatki do kanapek: Nie musi być nudno!
Chociaż zima kojarzy się z ciężkimi, sycącymi posiłkami, nie musisz rezygnować z lekkich i smacznych kanapek. Dodatki do kanapek na zimę mogą dodać im nie tylko wyjątkowego smaku, ale także ciepła i odrobiny świątecznego klimatu. Przedstawiamy Ci kilka pysznych i urozmaiconych propozycji, które sprawią, że Twoje zimowe śniadania i kolacje będą jeszcze bardziej apetyczne.
Jak przechowywać awokado?
Niektórzy uważają, że awokado ma mdły i mało charakterystyczny smak. Jednak w połączeniu z odpowiednimi przyprawami i składnikami możemy uzyskać z niego naprawdę pyszne danie lub zdrową przekąskę. Jak jeść awokado i jak przechowywać, by nie czerniało? Poznaj sprawdzone sposoby!
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl