Cynamon na drewnianej desce
Canva.com

Ta mieszanka przypraw działa cuda. Jest idealna na diecie przeciwzapalnej

Różne naturalne i dobre dla naszego zdrowia produkty mogą nam pomagać w zwalczaniu wielu chorób. Wprowadzając je na bieżąco do diety, dajemy sobie szansę na pokonywanie wielu chorób i przypadłości, jak i zwalczanie stanów zapalnych, które potrafią nagromadzać się dosłownie w każdym organizmie.
Reklama

Dobrze by było, by taka dieta przeciwzapalna składała się w dużej części z właściwych ziół oraz przypraw. Zainteresujmy się tymi, które mają rzeczywiste i udowodnione właściwości przeciwzapalne, a następnie na bieżąco dorzucajmy je do potraw, by uczynić z nich coś super zdrowego dla całego naszego ciała.

Kurkuma, cynamon i imbir

Pod względem likwidowania stanów zapalnych oraz zapobiegania kolejnym rewelacyjna jest chociażby kurkuma. Przyprawa ta pasuje przede wszystkim do dań kuchni orientalnej, więc jeśli przygotowujemy sobie potrawkę z chińskimi warzywami i gotujemy do niej ryż, koniecznie dorzućmy do niego przynajmniej łyżeczkę kurkumy, która pięknie go zabarwi i nada mu przyjemnego aromatu. Jeszcze lepiej połączyć kurkumę ze szczyptą cynamonu oraz małym dodatkiem imbiru.

Reklama

Trójskładnikowa mieszanka rozprawi się z każdym zapaleniem, a ponadto utworzy dla nas wybuchową kombinację smaków, która podniesie walory każdego dania azjatyckiego.

Polskie i tradycyjne dodatki

Całe szczęście nie tylko te orientalne czy egzotyczne przyprawy przeciwzapalne mogą nas leczyć. Jeżeli jesteśmy większymi fanami typowo polskiej kuchni i nie lubimy sięgać po żadne wymyślne składniki, oprzyjmy się na naszym zwykłym polskim czosnku i najlepiej jedzmy go codziennie, wcześniej tylko rozcierając go w prasce albo krojąc na mniejsze kawałki. Czosnek to jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków. Nie dość, że pomaga on łagodzić stany zapalne, no to przy okazji wykazuje się działaniem antybakteryjnym, czyli działa na organizm na wielu płaszczyznach i ogólnie rzecz biorąc zawsze go uzdrawia.

Dietę przeciwzapalną dość łatwo można ułożyć, poprzez uwzględnienie w niej odpowiednich naturalnych produktów spożywczych i dodatków do dań. Sami patrzmy na to, jak wyglądają przyprawy oraz zioła przeciwzapalne. Używajmy tych składników codziennie, a cały nasz organizm na pewno nam za to podziękuje.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama