orzechy laskowe

Orzechy laskowe – właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, kalorie

Orzechy laskowe to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych orzechów na świecie. Dojrzałe owoce leszczyny mają szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i przemyśle kosmetycznym. Są bogatym źródłem witaminy E nazywanej witaminą młodości oraz witaminą płodności, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wyjaśniamy co daje regularne spożywanie orzechów laskowych i dlaczego są takie zdrowe.

Orzechy laskowe – jak rosną i skąd pochodzą

Rośliną wydającą na świat orzechy laskowe są różne gatunki leszczyny (Corylus). To rodzaj drzew i niewielkich krzewów należących do rodziny roślin brzozowatych. Liczą ok. 20 różnych gatunków, które naturalnie występują w Ameryce Północnej, Azji Wschodniej oraz w Europie. Największym eksporterem owoców leszczyny są: Turcja, Włochy, Gruzja oraz Stany Zjednoczone. Orzechy rosną na gałązkach leszczyny w cienkiej okrywie powstałej w wyniku zrastania się dwóch lub trzech gniazd. W każdym gnieździe wykształca się owoc pokryty zieloną powłoką (skorupką, która w późniejszej fazie dojrzewania przybiera kolor brązowy) o lekko wydłużonym kulistym kształcie. Zbiór orzechów laskowych odbywa się zazwyczaj wtedy gdy samoistnie odpadną z drzew, jednak na nielicznych farmach produkujących je przemysłowo, proces ten przyspiesz się poprzez użycie specjalnych maszyn otrząsających krzewy.
niedojrzałe jeszcze orzechy laskowe na drzewie
canva.com

Na co pomagają orzechy laskowe – właściwości zdrowotne

Orzechy laskowe w diecie wspierają przede wszystkim prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (dzięki witaminie B6) oraz wspomagają wydzielanie hormonów płciowych. Zawarty w nich potas reguluje ciśnienie krwi, dlatego też w przypadku osób chorujących na nadciśnienie jest o wiele lepszym wyborem niż talerz niezdrowych przekąsek. Składniki odżywcze zawarte w orzechach laskowych to również wiele korzyści dla skóry, włosów oraz paznokci. Witamina E nazywana potocznie witaminą młodości i płodności wspomaga regenerację skóry po powstałych uszkodzeniach mechanicznych, a także opóźnia przedwczesne procesy starzenia wywołane czynnikami takimi jak dym z papierosów, czy promieniowanie UV. Z wielu przeprowadzonych na przestrzeni lat badań jasno wynika, iż orzechy laskowe są skutecznie pomocne w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę mogą więc być jednym z kluczowych narzędzi w walce z tą chorobą. Orzechy laskowe podobnie jak orzechy brazylijskie są w stanie przyczynić się również do obniżenia poziomu cholesterolu. Jedzenie orzechów w umiarkowanych ilościach to także minimalizowanie ryzyka wystąpienia miażdżycy. Właściwości lecznicze to nie wszystko. Zastosowanie orzechów laskowych w diecie odchudzającej może nieść za sobą mocno zadowalające rezultaty. Dlaczego? Wiele wskazuje na to, że przyczyniają się one do przyspieszenia metabolizmu. Warto jednak podkreślić w tym miejscu, iż w zrzucaniu zbędnych kilogramów najważniejszym elementem jest deficyt energetyczny (mniejsza ilość kalorii w ciągu dnia).

Owoce leszczyny – czy są szkodliwe

Często pojawiające się na łamach Internetu pytanie dotyczy tego, czy orzechy laskowe są szkodliwe. Okazuje się, iż mimo wielu pełnowartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów ich konsumpcja w nadmiernych ilościach może być przyczyną zatruć objawiających się bólem i zawrotami głowy. Kolejną istotną kwestią są reakcje alergiczne, które mogą wystąpić nawet jeśli wybierzesz orzechy pochodzące ze sprawdzonego źródła. Praktycznie większość orzechów uczula, co może objawiać się między innymi:
  • nudnościami
  • wymiotami, biegunką
  • silnym bólem brzucha
  • silnym katarem
  • zapaleniem spojówek
  • swędzeniem skóry, egzemą
  • Największą zaletą orzechów laskowych są oczywiście cenne wartości odżywcze. Zawartość tłuszczy czyni je jednak produktem wysokokalorycznym, dlatego też ich w nadmiernych ilościach może prowadzić do nadwagi.
    orzechy laskowe w skorupce i nieco obrane ze skorupki
    canva.com

    Czy można jeść zielone orzechy laskowe

    Orzechy laskowe, które nie są jeszcze w pełni dojrzałe nie nadają się do spożycia. Ich niewykształcona w pełni skorupa jest trudna do usunięcia, natomiast smak zielonych orzechów pozostawia wiele do życzenia – jest po prostu cierpki i gorzki.

    Wartości odżywcze orzechów laskowych

    Owoce leszczyny podobnie jak inne orzechy posiadają cenne wartości odżywcze, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. Oprócz wysokiej dawki witaminy E są również skarbnicą potasu, co może być doskonałą alternatywą dla osób cierpiących na niedobór tego pierwiastka. Witaminy:
  • witamina A – 20 IU
  • witamina E –15 mg
  • witamina C – 6,2 mg
  • witamina K – 14 µg
  • witamina B1 – 0,6 mg
  • witamina B2 – 0,1 mg
  • witamina B3 – 1,7 mg
  • witamina B6 – 0,5 mg
  • kwas foliowy (witamina B9) – 110 µg
  • kwas pantotenowy (witamina B5) – 0,9 mg
  • Minerały:
  • selen – 2,4 µg
  • fosfor – 330 mg
  • magnez – 140 mg
  • wapń – 180 mg
  • żelazo – 3,5 mg
  • potas – 610 mg
  • cynk – 2,4 mg
  • sód – 2 mg
  • mangan – 4 mg
  • miedź – 1,3 mg
  • Orzechy laskowe – ile kalorii na 100 g

    Nieoceniona wartość odżywcza to jedno, ale warto pamiętać o tym, że praktycznie wszystkie orzechy są produktem wysokokalorycznym. Jeśli chodzi o orzechy laskowe, to wartość energetyczna w porcji 100 g wynosi ok. 630 kcal. Rozkład poszczególnych makroskładników prezentuje się następująco:
  • węglowodany – 16,65 g
  • w tym cukry – 4 g
  • błonnik pokarmowy – 9,7 g
  • białko – 15 g
  • stężenie kwasów tłuszczowych ogółem – 60 g
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – 7,9 g
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe – 45,5 g
  • kwasy omega 6 – 7,5 g
  • kwasy omega 3 – 0,1 g
  • Dojrzałe orzechy laskowe – zastosowanie

    W kuchni orzechy laskowe mogą być oryginalnym składnikiem sałatek. Niejednokrotnie są również wykorzystywane do wypieku ciast, czy zdrowych ciasteczek zbożowych. Ich sporym atutem jest to, że świetnie komponują się z potrawami słodkimi, co czyni je niezastąpionym składnikiem wielu deserów. Z uwagi na fakt, znajdujący się w orzechach laskowych witamin z grupy B bardzo często wykorzystuje się je do produkcji kremów oraz balsamów o mocno nawijających właściwościach, a także olejków do codziennej pielęgnacji skóry wrażliwej.
    Udostępnij artykuł