Łyżka śmietany do zupy
Canva.com

Tym możesz zastąpić śmietanę w zupie. Smak będzie nadal obłędny!

Niepozorna śmietana potrafi znacząco podbić kaloryczność niejednego dania. Składa się z bardzo dużej ilości tłuszczu, zwłaszcza gdy wybierze się jej wariant wysokotłuszczowa, dlatego też trudno ją uznać za coś bardzo zdrowego, a tym bardziej dietetycznego.
Reklama

Minimalny dodatek śmietany raczej nikomu nie zaszkodzi, ale jeśli często jada się różnego rodzaju zupy, kremy i sosy, warto by było nauczyć się je przygotowywać bez tego tłustego mlecznego dodatku. Tylko jak to zrobić, jeżeli nie chce się jednocześnie tracić pożądanej konsystencji dania?

Czym zastąpić śmietanę w sosie, a czym w zupie?

Chyba nie ma lepszego zamiennika dla śmietany od jogurtu naturalnego. Zamiana bardzo prosta, a jakże skuteczna, zwłaszcza w przypadku znalezienia jogurtu gęstego i treściwego, o konsystencji śmietanowej, który często w nazwie ma nawet adnotację, iż jest to jogurt śmietankowy. Co prawda taki produkt o gęstej formie może mieć ciut więcej kalorii od zwykłego lejącego się jogurtu naturalnego, jednakże mimo tego nadal będzie on mniej kaloryczny, zdrowszy i bardziej dietetyczny od tłustej zwykłej śmietany.

Reklama

Kalorii można zaoszczędzić jeszcze więcej, gdy śmietanę zamieni się na... mleko. Wbrew pozorom nie jest to wcale taki głupi pomysł.

Czym zastąpić śmietanę w zupie?

Zupa ze śmietaną w niebieskiej miseczce na stole
Canva.com

Wystarczy dolać do niej trochę tłustego mleka albo nawet sojowego napoju roślinnego, który sprawi przy okazji, że zupa nabierze innego smaku i stanie się bardziej orientalna, a zarazem egzotyczna. Mleko bardzo dobrze pasuje również do różnych pomidorowo-mięsnych sosów, czyli chociażby do klasycznego sosu bolońskiego, przygotowywanego do makaronu typu spaghetti.

A gdyby tak nauczyć się niczym nie zagęszczać ani sosów, ani zup?

Czasami to właśnie takie rozwiązanie okazuje się najlepsze. Zupy nie muszą być przecież super gęste, a sosy bardzo kremowe. Zdrowe jedzenie jest jednak ciut inne od tego "tradycyjnego" i do jego formy trzeba się po prostu przyzwyczaić, co każdy jest w stanie uczynić.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama