Mazurek z kremem pistacjowym z bukszpanem na blacie
Canva.com

Wielkanocny mazurek ze słodkim kremem pistacjowym [PRZEPIS]

Mazurek z kremem pistacjowym to pomysł na wielkanocne ciasto, które nie tylko zachwyci gości smakiem, ale i pięknym wyglądem. Jak go przygotować? Poniżej znajduje się lista składników i dokładne instrukcje.
Reklama

Składniki na mazurek wielkanocny

  • 240g ciastek jaglanych
  • 100g masła

Składniki na krem pistacjowy

Mazurek z kremem pistacjowym na stole
Canva.com
  • 200g białej czekolady
  • 500g mascarpone
  • 140g pistacji
  • 200ml śmietany 30%

Dekoracja na mazurek

  • 50g malin
  • 35g pistacji

Sposób przygotowania pysznego mazurka wielkanocnego

  1. Ciasteczka przełóż do miski i zmiksuj za pomocą blendera ręcznego, aby miały konsystencję piasku. Rozpuść masło w rondelku, wlej je do ciasteczek i wymieszaj masę dokładnie.
  2. Wyłóż formę papierem do pieczenia, a następnie ułóż na dnie równomiernie ciasteczkową masę.
  3. Pistacje obierz, rozdrobnij na jednolitą masę za pomocą blendera, a w osobnym naczyniu ubij śmietankę. Pod koniec ubijania dodaj do niej serek mascarpone.
  4. Czekoladę roztop i powoli dodaj do masy śmietanowej. Następnie dodaj pistacje i całość dokładnie zmiksuj razem. Przygotowaną masę wylej do formy.
  5. Na górze kremu rozłóż maliny i posiekane drobno pistacje. Włóż mazurek do lodówki na co najmniej pół godziny przed podaniem.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama