canva.com
Tarta tatin: Francuski rarytas wart grzechu!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tarta Tatin to słynna francuska tarta jabłkowa, która zaskakuje swoim niebanalnym smakiem oraz odwróconym sposobem podania. Tarta ta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron we Francji, a jej twórczynią jest Stéphanie Tatin. Wraz ze swoją siostrą prowadziła ona hotel i restaurację, gdzie to właśnie przypadkiem powstała ta pyszna tarta. Podczas przygotowywania zwykłej tarty z jabłkami, Stéphanie najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem.
Reklama
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania tarty Tatin?
Do przygotowania tarty Tatin będziemy potrzebowali:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka soli
- 5-6 jabłek
Jak przygotować ciasto do tarty Tatin?
- W misce wymieszaj mąkę z solą.
- Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć ciasto.
- Dodaj cukier i jajka, ponownie zagnieć ciasto.
- Ciasto zawin w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Jak przygotować jabłka do tarty Tatin?
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie podsmaż jabłka na patelni, dodając do nich cukier oraz cynamon.
Reklama
Po kilku minutach, kiedy cukier się skarmelizuje, odstaw patelnię z ognia.
canva.com
Jak przygotować tarta Tatin?
- Do rondla wlej 150 g cukru i podgrzewaj, aż cukier się skarmelizuje.
- Przełóż karmel do formy i równomiernie rozprowadź po dnie.
- Na karmel wyłóż jabłka.
- Przykryj ciastem, dokładnie dociskając brzegi ciasta do ścianek formy.
- Włóż tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut.
- Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
- Ostrożnie odwróć tartę na talerz, tak aby jabłka znalazły się na wierzchu.
- Tarta Tatin jest gotowa do podania! Można podać ją na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji.
Jakie są najważniejsze wskazówki dotyczące przygotowania tarty Tatin?
- Do przygotowania ciasta najlepiej użyć masła zimnego prosto z lodówki, tak aby ciasto nie było za ciepłe.
- Podczas smażenia jabłek na patelni należy uważać, aby się nie przypaliły, ponieważ mogą wtedy wydzielić nieprzyjemny smak.
- Przykrywając ciastem jabłka w formie, należy uważać, aby nie zostawić pustych przestrzeni między jabłkami, ponieważ mogą one przyczynić się do niestabilności tarty.
- Do pieczenia tarty najlepiej użyć formy ceramicznej lub metalowej, która nie może być zbyt duża ani zbyt mała.
Zobacz także
Jakie są alternatywne sposoby przygotowania tarty Tatin?
Istnieją różne sposoby na przygotowanie tarty Tatin. Można na przykład użyć innych owoców, takich jak gruszki, brzoskwinie czy śliwki. Wówczas należy zastąpić jabłka odpowiednią ilością wybranych owoców. Można także eksperymentować z dodatkami, takimi jak cynamon, gałka muszkatołowa czy wanilia, które dodają tarcie Tatin wyjątkowego smaku.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Szybka tarta na cieście francuskim
Ciasto francuskie to idealna baza do przygotowania różnych pyszności, w tym również tart. Jeśli szukasz szybkiego i prostego przepisu na smaczną tartę na cieście francuskim, to jesteś we właściwym miejscu! W tym artykule podzielę się z Tobą przepisem na szybką tartę na cieście francuskim, która zachwyci Twoje podniebienie.
Pyszna tarta śliwkowa z miętą. Deser na jesień, który Cię zachwyci
Jesień to czas, kiedy dojrzałe śliwki królują na straganach. Dlaczego by nie wykorzystać ich smaku w wyjątkowym deserze? Oto przepis na pyszną tartę śliwkową z nutą mięty, która z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.
Tarta na słono z szynką. Obłędny przepis
Tarta to wykwintne danie, które zawsze zachwyca smakiem i wyglądem. Dziś proponujemy Ci przepis na tartę na słono z aromatyczną szynką - połączenie doskonałe dla miłośników wykwintnych smaków!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl