Kuchnia bułgarska
Canva.com

Wybierasz się na urlop do Bułgarii? Odkryj lokalne smaki!

Bułgaria to popularny kierunek krótkich urlopowych podróży. Wycieczki po tym kraju są świetną lekcją historii i sztuki, są też okazją do zapoznania się z lokalnymi przysmakami. Czym może nas oczarować kuchnia bułgarska?
Reklama

Na dzień dobry!

Na długiej liście dań, których warto spróbować w trakcie wycieczki po Bułgarii, znajduje się banica, serwowana zwykle na śniadanie. To cienkie ciasto kori, które podawane jest z różnymi farszami. Jednym z najpopularniejszych dodatków do takiego ciasta jest ser Sirene (wyglądem i smakiem zbliżony do popularnej fety) lub dojrzewający ser Kaszkawał, często doprawiany czubrycą. W roli farszu do takiego ciasta świetnie sprawdza się też szpinak oraz pory. Innym, typowo śniadaniowym przysmakiem, jest kifa. Pod tą nazwą ukrywa się puszysta, słodka bułeczka, nadziewana czekoladą, marmoladą lub masą orzechową.

Czym jeszcze zaskoczy nas kuchnia bułgarska?

Kuchnia bułgarska
Canva.com
Reklama

W trakcie wycieczki po tym kraju, warto skosztować lokalnego chłodnika. To tarator, czyli danie przygotowane z naturalnego jogurtu połączonego z tartym ogórkiem, koperkiem i pietruszką. Ciekawym dodatkiem do tej zupy na upalne dni są orzechy włoskie, dzięki którym chłodnik nabiera wyjątkowego charakteru. Innym rarytasem w Bułgarii jest sałatka szopska, która – mimo swej prostoty – może oczarować nas swoim smakiem.

Powstaje ona z ogórków, pomidorów, papryki i cebuli, które – po skropieniu oliwą z oliwek – można posypać odrobiną starego sera. Co jeszcze pojawia się na stołach mieszkańców Bułgarii? Gjuwecz, czyli danie, w którym główną rolę odgrywa duszone mięso z warzywami, głównie papryką i pomidorami. Taki gulasz pojawia się też często w wersjach wegetariańskich, w których zamiast mięsa serwowana jest fasola.

Reklama

Miłośnicy mięsnych dań docenią też bułgarskie kebacze. To podłużne kotleciki z grilla, które powstają z mięsa mielonego doprawionego solą, kminem i pieprzem. Szkembe czorba, czyli gęsta zupa z flaczków, płaski chlebek Pyrlenka oraz caca (małe rybki, smażone w głębokim oleju) – oto kolejne przysmaki, którymi może nas oczarować kuchnia bułgarska. To wyborne specjały, dzięki którym wycieczki po tym kraju dla każdego z nas staną się ciekawym i pouczającym doświadczeniem.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama