Bigos na czarnym półmisku stojącym na czarnym rustykalnym stole

Zdradzamy przepis na idealny bigos z grzybami. Zrób go w ten sposób, a nie pożałujesz!

Bigos wigilijny jest niezastąpioną potrawą podczas świąt Bożego Narodzenia. Jego przygotowanie może być całkiem przyjemne i dość proste, chociaż warto go zrobić przynajmniej tydzień wcześniej. Dzięki temu wszystko idealnie się wymiesza, a bigos wigilijny będzie aromatyczny i niepowtarzalny.
Reklama

Przygotowanie bigosu wigilijnego

Bigos wigilijny od lat króluje na polskich stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia. Zachwyca bogactwem smaków i jest możliwy do przygotowania na wiele sposobów. Poniższy przepis pomoże w zrobieniu idealnej potrawy wigilijnej.

Chociaż jest on pozbawiony mięsa, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić go w odrobinę boczku lub kiełbasy. Przepisy na bigos można modyfikować na wiele różnych sposobów zgodnie z własnymi preferencjami.

Składniki na bigos wigiliny

  • kapusta kiszona (800 g)
  • suszone grzyby (50 g)
  • marchewka (1 szt.)
  • cebula (1 szt.)
  • mąka (1 łyżka)
  • olej roślinny (4 łyżki)
  • sól (szczypta)
  • zmielony pieprz (szczypta)
  • liść laurowy (1 szt.)
  • ziele angielskie (2 ziarna)

Przygotowanie krok po kroku

Świąteczny bigos w przezroczystym naczyniu żarooodpornym
Canva
  1. Dzień przed rozpoczęciem przygotowywania bigosu należy dokładnie wypłukać grzyby w chłodnej wodzie, a następnie włożyć je do rondelka, zalać 2 szklankami wody i odstawić na noc, aby się dokładnie namoczyły.
  2. Następnego dnia należy wylać wodę z rondelka, ponownie wlać 2 szklanki wody, wsypać odrobinę soli i gotować przez około 25 minut.
  3. Po zagotowaniu należy odcedzić grzyby. Wywar z grzybów przelać do osobnego naczynia (będzie jeszcze potrzebny!), a grzyby pokroić na drobniejsze kawałki.
  4. Kapustę należy odcisnąć i posiekać, a następnie włożyć do garnka i zalać wywarem z grzybów. Dodatkowo wlać 2 szklanki wody i dodać ziele angielskie oraz listek laurowy. Całość gotować bez przykrycia na dużym ogniu, a następnie pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut.
  5. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Należy ją dodać do bigosu około 10 minut przed końcem gotowania.
  6. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Smażyć na 2 łyżkach oleju na patelni do momentu zeszklenia.
  7. Na osobnej patelni wlać 2 łyżki oleju i dodać mąkę w celu stworzenia jasnobrązowej zasmażki.
  8. Tak przygotowaną cebulę i zasmażkę oraz wcześniej posiekane grzyby dodać do ugotowanej kapusty, wymieszać i zagotować.
  9. Całość przyprawić odrobiną soli i pieprzu.
Reklama

Tak przygotowany bigos można podać do stołu. Najlepiej jednak będzie, aby wszystko miało więcej czasu na przeniknięcie się smakami. Dlatego właśnie bigos wigilijny dobrze jest przygotowywać kilka dni wcześniej. W takiej sytuacji jeszcze gorący bigos należy przełożyć do słoików, a po ostudzeniu włożyć do lodówki i podgrzać na patelni przed podaniem do stołu.

Bigos wigilijny można również zamrażać. Jest to przydatne, jeśli zrobiło się więcej potrawy lub przygotowało się go dużo wcześniej. Zamrożenie bigosu nie tylko nie zaszkodzi smakowi potrawy, ale jeszcze bardziej ją uwydatni.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama