Przepis na pasztet z kaszy jaglanej

Kuchnia Środa, 7 marca 2018
Oceń:
4 / 13 głosów
Przepis na pasztet z kaszy jaglanej

Kasza jaglana, nie dość że jest smaczna, to także bardzo zdrowa! Jeśli chcesz wprowadzić ja na stałe do swojej diety, poznaj przepis, dzięki któremu pokochasz ten rodzaj kaszy!

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 25 dag suchej ciecierzycy
  • 1 surowe jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki migdałów bez skórki
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Ciecierzycę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na noc. Gotujemy kaszę w dwóch szklankach wrzątku przez około 10 minut. Wyłączamy ogień, solimy, przykrywamy i zostawiamy na następne 10 minut. Natkę pietruszki należy drobno posiekać a rodzynki zalać gorącą wodą. Z ciecierzycy odlewamy wodę i mielimy ją w maszynce. Do miski przekładamy kaszę, ciecierzycę, jajko, natkę pietruszki, olej, rodzynki z wody i migdały. Doprawiamy solą i pieprzem po czym dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com