Wszystko, co warto wiedzieć o kawie bezkofeinowej
Nie wyobrażamy sobie poranka bez filiżanki ulubionej kawy. Dla jednych ten aromatyczny napój to sposób na pobudzenie i dodane sobie energii. Dla innych to chwila przyjemności, rozkoszowanie się smakiem i codzienny rytuał. Kawa ze względu na zawartość pobudzającej kofeiny należy do legalnych używek. Pita w ograniczonych ilościach (4-5 filiżanek dziennie) pozytywnie wpływa na zdrowie. Co jednak, kiedy nie możemy pić kawy kofeinowej, a uwielbiamy jej smak? Czy jej bezkofeinowa wersja zastąpi nam klasyczną małą czarną?
Reklama
Kawa bezkofeinowa – krótka historia
Bezkofeinowa wersja czarnego naparu powstała przypadkiem. Na początku XX w. niemiecki kupiec Ludwig Roselius odkrył, że podczas transportu słona woda naturalnie wypłukała kofeinę z kawowych ziaren. Kilka lat później Roselius opatentował komercyjny sposób na pozyskiwanie kawy bez kofeiny. Ale oprócz słonej wody, do uzyskania końcowego produktu używał też toksycznego benzenu. Rozpuszczalnik, wdychany nawet w małych ilościach, może powodować zawroty i bóle głowy, a także podrażnienie oczu, skóry i układu oddechowego. Długotrwały kontakt z substancją wywołuje raka, choroby krwi oraz problemy rozwojowe u nienarodzonych dzieci. Nic więc dziwnego, że do produkcji kawy bezkofeinowej przestało się używać benzenu i zaczęto poszukiwać innych środków. Dziś producenci stosują bezpieczniejsze metody usuwania kofeiny, jednak nadal mogą to robić z użyciem potencjalnie szkodliwych dla zdrowia chemikaliów (chlorek metylenu oraz octan etylu). Dlatego właśnie kawa bez kofeiny nie ma tak dobrej opinii jak jej tradycyjna wersja.Kawa bezkofeinowa – metody pozyskiwania
Obecnie do pozyskiwania kawy bezkofeinowej stosuje się jedną z 3 znanych metod. Do najbardziej popularnych należy oczyszczanie kawowych ziaren z kofeiny z użyciem chemicznych rozpuszczalników. Inna metoda to wypłukiwanie pobudzającej substancji wodą lub usuwanie jej płynnym dwutlenkiem węgla. Zielone i niepalone ziarna płucze się lub poddaje działaniu pary, aż rozpuści się w nich kofeina lub otworzą się pory ziaren.Reklama
Dekofeinizacja – woda lub dwutlenek węgla
W procesie oczyszczania kawy z kofeiny przy użyciu wody gotuje się zielone ziarna kawy, aż kofeina (i niestety również część substancji smakowych) przyłączy się do wody.Reklama
Kawa bezkofeinowa – właściwości zdrowotne
Kawa należy do używek o wielu właściwościach zdrowotnych. I usunięcie z niej kofeiny wcale nie powoduje, że traci swoje walory. Podobnie jak regularna kawa, bezkofeinowa wersja zawiera cenne składniki pokarmowe oraz antyoksydanty niezbędne do utrzymania organizmu w dobrym zdrowiu. Kawa bezkofeinowa ma 15% niższe stężenie przeciwutleniaczy niż jej regularny odpowiednik. Nadal jednak należy do dobrych źródeł tych zbawiennych dla zdrowia substancji.Reklama
Kawa bezkofeinowa – kto powinien ją pić?
Wersja bezkofeinowa, właściwie nie do odróżnienia od klasycznego kofeinowego naparu, to propozycja dla każdego, kto uwielbia smak kawy, a nie chce przesadzać z kofeiną lub jest na nią bardzo wrażliwy. Bezkofeinową małą czarną mogą bezkarnie pić kobiety karmiące i mamy w ciąży, a także starsze osoby i te z problemami z nadciśnieniem. Mniej kwaśna kawa bezkofeinowa to również bezpieczna wersja dla osób z wrażliwym żołądkiem cierpiących często na zgagę czy nadkwaśność. Dzięki kawie bezkofeinowej zmniejszymy ilość przyjmowanej kofeiny. Nie będziemy wciąż pobudzali naszego organizmu, ale nadal będziemy cieszyli się wybornym smakiem i aromatem przepysznego kawowego napoju.Reklama
Kawa bezkofeinowa – jak wybierać i zaparzać?
Jeśli poszukujemy kawy bezkofeinowej jak najbardziej naturalnej, zdecydujmy się na kawowe ziarna wypłukiwane wodą lub dwutlenkiem węgla. Informacja o metodzie pozyskiwania kawy znajduje się najczęściej na opakowaniu (szczególnie jeśli jest to proces naturalny). Kawę bezkofeinową kupimy w ziarnach, proszku lub w kapsułkach. Przyrządzamy ją tak samo jak wersję kofeinową, a różnica w smaku jest niezauważalna. Najwygodniejsza do przygotowania jest kawa w ekspresie na kapsułki. Kapsułki zawierają zmielony proszek – wystarczy tylko umieścić je w ekspresie, żeby już po chwili cieszyć się pysznym i aromatycznym naparem. Kawa bezkofeinowa taka jak np. nespresso w kapsułkach stanowi doskonałą alternatywę dla regularnej kawy. Możemy ją pić bez obaw, że za bardzo nas pobudzi lub podrażni nam żołądek. Źródła: https://www.roastycoffee.com/decaf-coffee/ https://coffeebeansdelivered.com.au/everything-need-know-decaf-coffee/ https://www.care2.com/greenliving/decaf-coffee-facts.html https://www.consumerreports.org/coffee/is-decaffeinated-coffee-bad-for-you/ http://kawowy-zakatek.blogspot.com/search/label/dekofeinizacjaReklama
Artykuł sponsorowany
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl