Przepis na domowy sorbet truskawkowy

Kuchnia Poniedziałek, 9 lipca 2018
Oceń:
4 / 21 głosów
Przepis na domowy sorbet truskawkowy

Truskawki mają wiele pozytywnych dla naszego organizmu wartości odżywczych, dlatego warto po nie sięgać. Jeśli najdzie Cię ochota na lody, przygotuj sorbet truskawkowy, który nie dość, że jest pyszny, to i mało kaloryczny.

Składniki:

  • 100 dag truskawek
  • szklanka cukru (najlepiej cukier brzozowy -ksylitol lub brązowy)
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Truskawki należy umyć, pokroić na ćwiartki i zasypać cukrem. Kiedy owoce puszczą już sok, należy jeszcze bardziej je rozdrobnić i dodać do nich sok z pomarańczy oraz cytryny. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i umieszczamy w pojemniku, w którym będziemy mrozić nasz sorbet. Sorbet powinien przebywać w zamrażalniku przynajmniej przez 3 godziny. Po tym czasie sorbet jest gotowy.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com