Przepis na zupę krem z pietruszki

Kuchnia Piątek, 3 sierpnia 2018
Oceń:
4 / 28 głosów
Przepis na zupę krem z pietruszki

Ty i Twoi najbliżsi uwielbiacie zupy w każdym wydaniu? W takim razie wypróbuj przepis na kremową zupę z pietruszki, która nie tylko wybornie pachnie, ale i wyśmienicie smakuje.

Składniki:

  • 1/2 kg pietruszki (korzeń)
  • 1 litr bulionu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • żółtko
  • 3 łyżki śmietany
  • 6 łyżek tartego sera żółtego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Obraną i pokrojoną w cienkie plastry pietruszkę zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli i pieprzu i gotujemy pod przykryciem do miękkości przez około 25 minut. Wody powinno być tyle, aby korzeń pietruszki był przykryty. Gdy będzie miękki, miksujemy go lub przecieramy przez sito, łączymy z rosołem i zagotowujemy. Następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, zagotowujemy jeszcze raz, a gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Po zdjęciu z ognia dodajemy śmietanę lekko ubitą z żółtkiem. Gorącą zupę rozlewamy do talerzy i posypujemy serem.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com