Jakie menu zaserwować na romantyczną kolację we dwoje w walentynki?

Kuchnia Czwartek, 23 stycznia 2014
Oceń:
4 / 27 głosów
Jakie menu zaserwować na romantyczną kolację we dwoje w walentynki?

Z całą pewnością nie raz słyszałaś powiedzenie „przez żołądek do serca”. Niemal każda kobieta potwierdzi, że dobrze przygotowane potrawy, które nieodłącznie łączą się z zapełnionym brzuchem ich mężczyzny powodują, że facet jeszcze silnie okazuje uczucia i przywiązanie. Nie od dziś wiadomo, że nasi panowie nie lubią uczucia głodu i najczęściej są wtedy źli.

Co więc zrobić aby wieczór Walentynowy był wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju?

Naszym zdaniem najlepszą opcją będzie przygotowanie romantycznej kolacji dla dwojga. Zadbaj o odpowiednią oprawę i scenerię. Przedstawiamy naszą propozycję na wyjątkowy posiłek składający się z kilku dań. Najważniejszymi składnikami są naturalne afrodyzjaki, które jeszcze podgrzeją atmosferę tego wspaniałego dnia celebracji miłości.

Przystawka

Roladki z łososia z kremowym serkiem

Do przygotowania potrzebujesz – 150 gram wędzonego łososia, 1 cytrynę, 150 gram serka Philadelphia, sól, pieprz, 1 łyżka suszonego koperku, 1/3 pęczka świeżego koperku.

Przygotowanie – serek doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Rozkładamy plastry łososia i tylko z jednej strony skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy suszonym koperkiem.

Na każdym z plastrów łososia, po stronie z przyprawami wykładamy po jednej łyżce stołowej przygotowanego wcześniej serka. Plastry zwijamy w rulonik. Na talerzykach ustawiamy roladki pionowo i dekorujemy świeżym koperkiem.

Pierwsze Danie

Gazpacho Andulaz (hiszpański chłodki pomidorowy)

Do przygotowania potrzebujesz – pół zielonej papryki, pół czerwonej papryki, pół cebuli, 120 gram świeżego ogórka, 1 ząbek czosnku, 400 gram dojrzałych pomidorów, 60 mililitrów oliwy z oliwek extra vergine, 30 mililitrów czerwonego octu winnego, sól i pieprz do smaku, 100 gram czerstwego chleba (opcjonalnie).

Dodatkowo – pół zielonej papryki, pół czerwonej papryki, 1 pęczek dymki, 120 gram świeżego ogórka.

Przygotowanie – myjemy paprykę, pomidory i ogórka. Papryki przekrajamy na pół usuwamy gniazda nasienne , łodygi, i grubo siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, z pomidorów usuwamy części niejadalne i kroimy w dużą kostkę.

Ogórka obieramy ze skóry, przekrajamy wzdłuż na połowę i drugi raz na ćwiartki, przy użyciu małej łyżeczki usuwamy pestki – miąższ grubo kroimy. Czosnek obieramy, przekrajamy na połowę i usuwamy ze środka korzeń.

Jeśli decydujemy się na zastosowanie chleba namaczamy go w wodzie. Wszystkie przygotowane pokrojone warzywa wkładamy do robota kuchennego lub blendera i ucieramy na gładką masę. Dodajemy ocet oraz oliwę i znów miksujemy całość. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Gotowe Gazpacho przekładamy do salaterek lub większych, szerokich szklanek, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Chwilę przed podaniem myjemy i drobno kroimy dodatkowe warzywa, rozkładamy je do osobnych miseczek. Rozlewamy potrawę do talerzy lub szklanek i posypujemy posiekanymi warzywami.

Można również podać samo Gazpacho a warzywa dodatkowo w miseczkach do samodzielnej kompozycji.

Danie Główne

Krewetki po Tajsku

Do przygotowania potrzebujesz – 150 gram średniej wielkości krewetek, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju arachidowego, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 200 mililitrów bulionu warzywnego, 1 duża marchewka, ½ łyżeczki mielonego chilli, 10 gram świeżego korzenia imbiru, 100 gram zielonego groszku z puszki.

Przygotowanie – marchewkę obieramy, kroimy w talarki i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy marchew się gotuje obieramy czosnek oraz imbir i drobno siekamy.

Na woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy posiekane składniki. Na patelnie dorzucamy krewetki oraz chilli i smażymy jeszcze około 2 minut.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z dwiema łyżkami wody. Do woka dodajemy sos sojowy, bulion oraz mąkę z wodą. Na małym ogniu podgrzewamy danie aż lekko zgęstnieje.

Na zakończenie dodajemy zielony groszek oraz marchewkę, grzejemy jeszcze około dwóch minut i podajemy. Można podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Deser

Czekoladowy budyń z ciasteczkami amaretti

Do przygotowania potrzebujesz - 30 gram gorzkiego kakao, 30 gram słodzonego kakao, 100 gram cukru, 250 mililitrów mleka, 50 gram masła, 2 żółtka jaj, 60 gram mąki pszennej, 30 gram ciasteczek amaretti.

Dodatkowo – bita śmietana, 4 kostki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie – w misce mieszamy dwa rodzaje kakao. W rondlu podgrzewamy mleko z cukrem, uważając aby nie zaczęło wrzeć. Gdy cukier się rozpuści nabieramy chochelkę mleka i wlewamy do kakao. Energicznie mieszamy, najlepiej trzepaczką, do momentu aż znikną wszelkie grudki.

W drugim garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę oraz masę kakaową. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut stopniowo dolewając pozostałe mleko z cukrem.

Gdy krem stanie się gęsty zdejmujemy go z ognia i umieszczamy na 10 minut w lodówce. Gdy krem stanie się chłodny dodajemy do niego żółtka i 30 gram pokruszonych ciastek amaretti. Tak przygotowaną masę przekładamy do szklanek, miseczek bądź pucharków. Wstawiamy do lodówki na około 4 godziny.

Gotowy deser ozdabiamy różyczką z bitej śmietany oraz startą na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladą.

Marta