5 pomysłów na oryginalną marynatę
(Aktualizacja: 10 kwietnia 2022)
Do przeczytania w ok. 2 min.
W twojej kuchni wieje nudą. Chciałabyś wzbogacić swoje potrawy z mięsa i ryb nowymi aromatami?
Reklama
Istnieje wiele sprawdzonych receptur na wspaniałe marynaty idealne do różnego rodzaju mięs i ryb, które możesz wykorzystać i za ich zasługą odświeżyć smak swojej kuchni. Domownicy z całą pewnością tak rozsmakują się w nowych potrawach, że nie będą chcieli odejść od stołu.
Do naczynia wlewamy 100 mililitrów czerwonego wina, 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego, 50 mililitrów czerwonego octu balsamicznego, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oliwy oraz dwie łyżki miodu. Mieszamy następnie dodajemy jeszcze 2 pokruszone papryczki chilli, 2 rozgniecione ząbki czosnku oraz łyżkę oregano.
Do naczynia wlewamy 100 mililitrów oleju słonecznikowego, 50 mililitrów jasnego sosu sojowego oraz 50 mililitrów octu jabłkowego. Mieszamy następnie dodajemy jeszcze 2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki, 2 pokrojone dymki, 2 łyżki posiekanych ziół (mogą być np. pomieszane tymianek i majeranek) oraz 2 rozgniecione ząbki czosnku.
1. Marynata korzenna
Idealna do drobiu oraz wieprzowiny. Do naczynia wlewany 100 mililitrów piwa, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 2 łyżki oleju oraz 3 łyżki miodu. Mieszamy, następnie dodajemy jeszcze 2 skruszone liście laurowe, 3 rozgniecione marynowane cebulki perłowe, 2 laski cynamonu, 5 goździków, szczyptę gałki muszkatołowej, 1 łyżkę listków oregano. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.2. Marynata z czerwonego wina
Idealna do baraniny, wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu.Reklama
3. Marynata pomidorowa
Idealna do cielęciny, drobiu oraz wieprzowiny. W naczyniu umieszczamy 100 mililitrów przecieru pomidorowego, 3 łyżki sosu sojowego, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 3 łyżki oliwy. Mieszamy i następnie dodajemy jeszcze 5 pokrojonych ząbków czosnku, 3 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 1 łyżkę kaparów, 1 łyżkę listków tymianku i większą szczyptę soli.4. Marynata ziołowa
Idealna do cielęciny, drobiu oraz ryb.Reklama
5. Marynata imbirowa
Idealna do drobiu i wieprzowiny. Do naczynia wlewamy 100 mililitrów białego wina, 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 2 łyżki miodu oraz 1 łyżkę oleju sezamowego. Mieszamy i następnie dodajemy jeszcze 2 łyżki imbiru pokrojonego w zapałkę, 2 łyżki poszatkowanego pora, 1 łyżkę listków melisy, 2 posiekane papryczki chilli. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. MartaReklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Marynata z sosem sojowym: Sekret smaku twoich dań
Marynowanie mięsa to doskonały sposób na dodanie smaku i aromatu potrawom. Jednym z popularnych składników marynaty jest sos sojowy, który nadaje potrawom wyjątkowy smak i zapach. Jak przygotować marynatę z sosem sojowym? Sprawdź!
Marynata do szynki, której potrzebujesz!
Marynowanie szynki to doskonały sposób na dodanie smaku i soczystości temu popularnemu mięsu. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować tradycyjną marynatę do szynki, jak piec mięso w piekarniku oraz jak je podawać i otrzymasz kilka porad dotyczących tego procesu.
Marynowane tofu: pyszne, zdrowe i proste do przygotowania
Czy wiesz, że marynowane tofu to nie tylko smaczna alternatywa dla mięsa, ale także źródło wielu korzystnych właściwości zdrowotnych? Sprawdź, jak przygotować to pyszne danie!
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl