5 pomysłów na oryginalną marynatę

Kuchnia Czwartek, 23 stycznia 2014
Oceń:
4 / 20 głosów
5 pomysłów na oryginalną marynatę

W twojej kuchni wieje nudą. Chciałabyś wzbogacić swoje potrawy z mięsa i ryb nowymi aromatami?

Istnieje wiele sprawdzonych receptur na wspaniałe marynaty idealne do różnego rodzaju mięs i ryb, które możesz wykorzystać i za ich zasługą odświeżyć smak swojej kuchni. Domownicy z całą pewnością tak rozsmakują się w nowych potrawach, że nie będą chcieli odejść od stołu.

1. Marynata korzenna

Idealna do drobiu oraz wieprzowiny. Do naczynia wlewany 100 mililitrów piwa, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 2 łyżki oleju oraz 3 łyżki miodu. Mieszamy, następnie dodajemy jeszcze 2 skruszone liście laurowe, 3 rozgniecione marynowane cebulki perłowe, 2 laski cynamonu, 5 goździków, szczyptę gałki muszkatołowej, 1 łyżkę listków oregano. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.

2. Marynata z czerwonego wina

Idealna do baraniny, wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu. Do naczynia wlewamy 100 mililitrów czerwonego wina, 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego, 50 mililitrów czerwonego octu balsamicznego, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki oliwy oraz dwie łyżki miodu. Mieszamy następnie dodajemy jeszcze 2 pokruszone papryczki chilli, 2 rozgniecione ząbki czosnku oraz łyżkę oregano.

3. Marynata pomidorowa

Idealna do cielęciny, drobiu oraz wieprzowiny. W naczyniu umieszczamy 100 mililitrów przecieru pomidorowego, 3 łyżki sosu sojowego, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 3 łyżki oliwy. Mieszamy i następnie dodajemy jeszcze 5 pokrojonych ząbków czosnku, 3 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 1 łyżkę kaparów, 1 łyżkę listków tymianku i większą szczyptę soli.

4. Marynata ziołowa

Idealna do cielęciny, drobiu oraz ryb. Do naczynia wlewamy 100 mililitrów oleju słonecznikowego, 50 mililitrów jasnego sosu sojowego oraz 50 mililitrów octu jabłkowego. Mieszamy następnie dodajemy jeszcze 2 łyżki pokrojonej w kostkę papryki, 2 pokrojone dymki, 2 łyżki posiekanych ziół (mogą być np. pomieszane tymianek i majeranek) oraz 2 rozgniecione ząbki czosnku.

5. Marynata imbirowa

Idealna do drobiu i wieprzowiny. Do naczynia wlewamy 100 mililitrów białego wina, 2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oleju, 2 łyżki miodu oraz 1 łyżkę oleju sezamowego. Mieszamy i następnie dodajemy jeszcze 2 łyżki imbiru pokrojonego w zapałkę, 2 łyżki poszatkowanego pora, 1 łyżkę listków melisy, 2 posiekane papryczki chilli. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Marta