Przepyszne KOTLETY z DYNI. Tego jeszcze nie jadłaś!

Kuchnia Czwartek, 18 października 2018
Oceń:
4 / 18 głosów

Jesień to czas, gdy w kuchni rządzi...dynia! Które danie przychodzi Ci od razu na myśl? Zapewne zupa krem z dyni. A co powiesz na kotlety z dyni? Świetnie smakują, gdy są podane z ulubionym sosem.

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 jajko
  • odrobinę gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • kilka łyżek bułki tartej
  • olej roślinny

Przygotowanie:

Wymieszaj puree z dyni z jajkiem, gałką muszkatołową i natką pietruszki. Całość dopraw solą i pieprzem. Powoli dodawaj bułkę tartą, by uformować kotleciki (im mniej użyjesz bułki, tym kotlety z dyni będą delikatniejsze). Uformowane kotleciki obtocz w bułce tartej i smaż na oleju aż się zrumienią (około 3-4 minut z każdej strony).

Źródło: pl.pinterest.com