Wegańskie placuszki z twarogu - idealne na przekąskę

Kuchnia Piątek, 26 października 2018
Oceń:
4 / 13 głosów

Większość z nas chce się zdrowo odżywiać, jednak nie ułatwia nam w tym fakt, że wciąż gdzieś się spieszymy, dużo pracujemy i nie mamy czasu na zdrowy posiłek. A co dopiero na zdrową przekąskę.
Dlatego, dobrym rozwiązaniem są wegańskie placuszki z twarogu. Możemy je przygotować na przykład wieczorem, by następnego dnia móc bez wyrzutów sumienia móc je jeść między posiłkami.

Składniki:

  • 200 g twarogu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 czubate łyżki mąki

Przygotowanie:

Do miski przełóż twaróg, dodaj żółtka (białka odłóż na bok). Rozgnieć praską lub widelcem, powoli dodając cukier waniliowy i cukier puder. Dodaj mąkę i wymieszaj całość.
Ubij odłożone białka na sztywną masę i dodaj ją do masy. Delikatnie połącz je ze sobą.
Gotowe ciasto (po 2 łyżki) nałóż na rozgrzaną, suchą patelnię. Smaż, aż do momentu, gdy placuszki staną się delikatnie złote.

Wegańskie placuszki z twarogiem pysznie smakują polane miodem lub jogurtem.

Źródło: pl.pinterest.com