Większość z nas chce się zdrowo odżywiać, jednak nie ułatwia nam w tym fakt, że wciąż gdzieś się spieszymy, dużo pracujemy i nie mamy czasu na zdrowy posiłek. A co dopiero na zdrową przekąskę.
Dlatego, dobrym rozwiązaniem są wegańskie placuszki z twarogu. Możemy je przygotować na przykład wieczorem, by następnego dnia móc bez wyrzutów sumienia móc je jeść między posiłkami.
- 200 g twarogu
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 czubate łyżki mąki
Przygotowanie:
Do miski przełóż twaróg, dodaj żółtka (białka odłóż na bok). Rozgnieć praską lub widelcem, powoli dodając cukier waniliowy i cukier puder. Dodaj mąkę i wymieszaj całość.
Ubij odłożone białka na sztywną masę i dodaj ją do masy. Delikatnie połącz je ze sobą.
Gotowe ciasto (po 2 łyżki) nałóż na rozgrzaną, suchą patelnię. Smaż, aż do momentu, gdy placuszki staną się delikatnie złote.
Wegańskie placuszki z twarogiem pysznie smakują polane miodem lub jogurtem.