Składniki:
Spód tarty:
- 50 ml wody
- 250 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 125 g masła
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Góra tarty:
- 2 ząbki czosnku
- 150 g szpinaku mrożonego
- 1 jajo kurze
- 135 g sera feta
- 1/2 cebuli
- masło
- sól i pieprz do smaku
- 100 g startego żółtego sera
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
Na początku należy przygotować ciasto. Wsyp mąkę do miski, dodaj masło, sól, wodę, proszek do pieczenia oraz żółtko. Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę. Odłóż ciasto do lodówki i wyjmij po upływie 30 minut. Następnie wyłóż nim formę do pieczenia ciasta i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Później weź się za warzywa. Pokrój cebulkę i wyciśnij czosnek. Dopraw je solą oraz pieprzem i wrzuć na rozgrzaną patelnie. Następnie dodaj szpinak i smaż do momentu, kiedy szpinak będzie gotowy. Po zdjęciu patelni z ognia, dodaj pokruszony ser feta. Takim nadzieniem posmaruj upieczone ciasto. Mleko i śmietanę umieść w nowym naczyniu i wbij do niego jajo kurze oraz dołóż żółty ser, po czym dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem, polej wierzch tarty. Całość wkładamy do rozgrzanego do 180 stopnie piekarnika i wyjmujemy po upływie 25- 30 minut.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com