Przepis na sernik jak u babci

Kuchnia Piątek, 9 listopada 2018
Oceń:
4 / 11 głosów
Przepis na sernik jak u babci

Szukasz przepisu na sernik, który choć odrobinę będzie dorównywał smakiem temu, robionemu przez Twoją mamę i babcię? W takim razie koniecznie wypróbuj poniższy przepis! My jesteśmy nim zachwycone... Musimy przyznać, że już dawno nie jadłyśmy tak pysznego i aromatycznego sernika.

Składniki na masę sernikową:

  • 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego
  • 2 całe jaja kurze
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (ugotowane, ostudzone)
  • 3 szklanki zimnego mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • starta skórka z całej cytryny ( ewentualnie olejek cytrynowy lub pomarańczowy)

Składniki na spód sernika:

  • 2 szklanki mąki
  • 10 dag margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Wszystkie składniki potrzebne na spód sernika, musimy przełożyć do jednego naczynia, dokładnie wymieszać i zagnieść rękami, do utworzenia się masy bez grudek. Przygotowane ciasto układamy na blasze. Twaróg należy przekręcić dwa razy przez maszynkę lub kupić gotowy (do serników). Do sera dodać 2 całe jajka, 4 żółtka, cukier, budynie i ubić mikserem na gładką masę. Do masy serowej dodawać powoli po szklance mleka, nadal miksując. Na koniec dodać olej i skórkę cytrynową. Tak przygotowaną masę, należy wylać na blachę wyłożoną ciastem. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy sernik zacznie się rumienić, minie około 40 minut. Wtedy wyjmujemy blachę i ubijamy białka z 1 szklanką cukru. Pod koniec ubijania dodajemy jedno opakowanie wiórek kokosowych i jeszcze chwilę mieszamy. Przygotowaną piankę wlewamy na sernik i z powrotem wsuwamy blachę do piekarnika na około 10 minut. Ten czas wystarczy, by pianka przybrała złoty kolor.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com