Przepis na bezglutenowe pierniczki - idealne na święta!

Kuchnia Czwartek, 29 listopada 2018
Oceń:
4 / 29 głosów

Coraz częściej okazuje się, że osoby wokół nas są uczulone na gluten lub świadomie rezygnują z niego ze swojej diety. Święta to czas, gdy spędzamy go przy stole w towarzystwie najbliższych, jednak często "bezglutenowcy" obchodzą się smakiem, bo nie mogą spróbować wielu potraw. Zwłaszcza tych słodkich. Czas to zmienić! Przygotuj dla nich bezglutenowe pierniczki:

Składniki:

  • mąka kukurydziana 100 g
  • kostka do pieczenia 80 g
  • mąka gryczana 100 g
  • mąka ryżowa 50 g
  • przyprawa do piernika (bezglutenowa) 1 opak.
  • kakao (bezglutenowe) 2 łyżeczki
  • bezglutenowy proszek do pieczenia 0,5 łyżeczek
  • miód 100 g
  • cukier puder 50 g
  • 1 jajko

Przygotowanie:

W misce wymieszaj wszystkie mąki z bezglutenowym proszkiem do pieczenia, bezglutenowym kakao i bezglutenową przyprawą do pierników. Powoli dodaj cukier puder, miód, kostkę do pieczenia i jajko, całość wymieszaj za pomocą mikserem. Całość wyłóż na stół podsypany mąką kukurydzianą i zagnieć ciasto. Na stole połóż papier do pieczenia. Wałkuj partiami ciasto na grubość kilku milimetrów. Wycinaj foremkami małe pierniczki i przenoś na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 6-8 minut.

Źródło: pl.pinterest.com