Przepis na pierogi nadziewane kaszą gryczaną i bryndzą

Kuchnia Środa, 5 grudnia 2018
Oceń:
4 / 19 głosów
Przepis na pierogi nadziewane kaszą gryczaną i bryndzą

W Polsce mamy wiele popularnych dań, które często pojawiają się na naszych stołach. Prym wśród nich wiodą pierogi! Najbardziej popularne są pierogi z mięsem. Jednak nie każda z nas jada mięso. Dlatego szukamy pysznych zamienników. Pierogi bez mięsa też mogą być wyśmienite! Wypróbuj poniższy przepis.

Składniki na ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • szklanka ciepłej wody
  • płaska łyżka soli
  • Składniki na nadzienie:
  • 40 dag kaszy gryczanej
  • 3 małe cebule
  • jajko kurze
  • 15 dag bryndzy
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę gryczaną około 12-15 minut od zagotowania. Cebulki obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie mieszamy ze sobą kaszę, cebulkę, rozdrobnioną bryndzę, jajo kurze oraz garść posiekanej bazylii. Całość doprawiamy pieprzem. Następnie bierzemy się za przygotowanie ciasta. Przepis na ciasto taki sam jak powyżej. Mieszamy wodę z mąką, dodajemy do smaku soli i zaczynamy wyrabiać. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem około 25 minut. Kiedy już wyrośnie, rozwałkowujemy je i wycinamy kawałki w postaci kółek. Nakładamy farsz i sklejamy pierogi. Następnie wrzucamy je do wody i gotujemy 6 minut od ich wypłynięcia.