3 pomysły na zdrową kolację

Kuchnia Poniedziałek, 3 grudnia 2018
Oceń:
4 / 30 głosów
3 pomysły na zdrową kolację

Pamiętajmy o tym, że jedzenie kolacji jest bardzo, ale to bardzo istotne. Niektóre z nas rezygnują z tego posiłku sądząc, że poprawi to naszą sylwetkę. Jednak prawda jest taka, że najbardziej skuteczna jest zbilansowana, zdrowa dieta, opierająca się na jedzeniu 4-5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny. Kolacja jest jednym z tych posiłków! Oto 3 pomysły na kolację, która z pewnością Ci nie zaszkodzi, a może nawet pomóc w dążeniu do osiągnięcia idealnej figury.

Delikatny filet miruny z warzywami

Składniki:

  • filet z miruny
  • kilka różyczek brokuła
  • marchew
  • garść kalafiora
  • garść fasoli szparagowej
  • natka z pietruszki
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Filet z ryby dokładnie myjemy i przyprawiamy ulubioną przyprawą do ryb lub ziołami. Następnie myjemy warzywa, kroimy marchewkę na mniejsze kawałki. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie na warzywach układamy filet z miruny. Całość wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy świeżo posiekaną natką z pietruszki.

Pasta twarogowa

Składniki:

  • 100 g sera białego twarogowego
  • łyżeczka jogurtu naturalnego
  • dwa kawałki papryki (konserwowej lub świeżej)
  • 2 ogórki konserwowe
  • szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kroimy w kosteczkę ogórki i paprykę. Szczypiorek płuczemy pod zimną wodą i drobno siekamy. Do miski przekładamy twaróg, jogurt oraz pokrojone warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy z razowym pieczywem.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • kilka liści sałaty
  • pomidor średniej wielkości
  • 1/4 cebuli czerwonej
  • papryka czerwona
  • sól, pieprz
  • pół łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Sałatę należy umyć i porwać na mniejsze kawałki. Paprykę, cebulkę oraz pomidora kroimy wedle uznania. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski. Otwieramy puszkę z tuńczykiem, odlewamy sos i przekładamy rybę do miski. Jeżeli w puszce pozostanie jeszcze nieużyty tuńczyk, zostawmy w niej trochę sosu, by pozostał świeży. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy pieprzem, solą oraz dodajemy oliwę z oliwek.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com