Pomysł na szybki obiad z kaszy jęczmiennej

Kuchnia Wtorek, 11 grudnia 2018
Oceń:
4 / 33 głosów
Pomysł na szybki obiad z kaszy jęczmiennej

Kasza jęczmienna, jak i inne rodzaje kasz, powinna regularnie pojawiać się na naszych talerzach, ponieważ ma wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości. Przede wszystkim dostarcza nam sporych ilości błonnika pokarmowego oraz działa odkwaszająco na nasz organizm. Zobacz, jak można wykorzystać kaszę jęczmienną w kuchni, tworząc pyszne, zdrowe dania w zaledwie 20 minut. Poznaj przepis na kaszę jęczmienną z kurczakiem, czarnuszką i warzywami.

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 100 g piersi z kurczaka
  • papryka czerwona cała
  • 250 g pieczarek
  • cebula średniej wielkości
  • 2 łyżeczki masła
  • ziarna czarnuszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną należy ugotować zgodnie z instrukcją, zazwyczaj trwa to około 15 minut. Pierś z kurczaka podsmażamy na patelni. Paprykę, pieczarki i cebulę kroimy i dodajemy do kurczaka. Smażymy do uzyskania miękkości przez warzywa. Gdy będą już gotowe, do całości wsypujemy kaszę jęczmienną i mieszamy. Następnie doprawiamy czarnuszką, solą oraz pieprzem. Na koniec dodajemy dwie łyżeczki prawdziwego masła i ponownie mieszamy. Dzięki temu kasza nie będzie sucha.