Pierogi wigilijne z nadzieniem makowym

Kuchnia Sobota, 22 grudnia 2018
Oceń:
4 / 33 głosów
Pierogi wigilijne z nadzieniem makowym

Co prawda, na wigilijnym stole najczęściej pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami. Jednak jeśli wolisz słodką odsłonę tego dania, doskonałym pomysłem będzie wykonanie pierogów z makiem. Są przepyszne!

Składniki na ciasto:

  • ½ kg mąki pszennej
  • płaska łyżka soli
  • szklanka letniej wody

Składniki na nadzienie:

  • 1 szklanka maku
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • 100 ml miodu naturalnego
  • wanilia do smaku
  • 100 g rodzynek

Przygotowanie:
Na początku płuczemy mak w zimnej wodzie przez 5 minut i odsączamy. Umieszczamy go w garnku wraz z laską wanilii i mieszamy z ciepłym mlekiem, gotując przez 25-35 minut - zależnie od tego, jak szybko mak zrobi się miękki. Tak przygotowany mak ponownie odcedzamy i przekręcamy przez maszynkę do mielenia przynajmniej 2 razy. Mieszamy go z rodzynkami, miodem i skórką pomarańczową. Przygotowana masa staje się naszym farszem. Następnie bierzemy się za przygotowanie ciasta. W tym celu mieszamy wodę z mąką, dodajemy do smaku soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem około 25 minut. Kiedy już wyrośnie, rozwałkowujemy je dokładnie i wycinamy kawałki w postaci kółek, na przykład za pomocą szklanki. Na taki kawałek ciasta nakładamy nasz farsz i sklejamy pierogi. Następnie wrzucamy je do wody i gotujemy 6 minut od ich wypłynięcia.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com