Pierogi wigilijne z nadzieniem makowym
Co prawda, na wigilijnym stole najczęściej pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami. Jednak jeśli wolisz słodką odsłonę tego dania, doskonałym pomysłem będzie wykonanie pierogów z makiem. Są przepyszne!
Reklama
Składniki na ciasto:
Umieszczamy go w garnku wraz z laską wanilii i mieszamy z ciepłym mlekiem, gotując przez 25-35 minut - zależnie od tego, jak szybko mak zrobi się miękki. Tak przygotowany mak ponownie odcedzamy i przekręcamy przez maszynkę do mielenia przynajmniej 2 razy. Mieszamy go z rodzynkami, miodem i skórką pomarańczową. Przygotowana masa staje się naszym farszem. Następnie bierzemy się za przygotowanie ciasta. W tym celu mieszamy wodę z mąką, dodajemy do smaku soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem około 25 minut. Kiedy już wyrośnie, rozwałkowujemy je dokładnie i wycinamy kawałki w postaci kółek, na przykład za pomocą szklanki. Na taki kawałek ciasta nakładamy nasz farsz i sklejamy pierogi. Następnie wrzucamy je do wody i gotujemy 6 minut od ich wypłynięcia.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
- ½ kg mąki pszennej
- płaska łyżka soli
- szklanka letniej wody
- 1 szklanka maku
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki skórki pomarańczowej
- 100 ml miodu naturalnego
- wanilia do smaku
- 100 g rodzynek
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Pierogi z surowymi ziemniakami — regionalny specjał z Podlasia i Podkarpacia
Cudze chwalicie, swego nie znacie. To przysłowie jest wciąż aktualne. Tuż przed wakacjami proponujemy kulinarną podróż po tradycyjnych smakach regionalnej kuchni polskiej. Zaczynamy od Podlasia i Podkarpacia i tradycyjnych pierogów z surowymi ziemniakami!
Pielmieni – przepis na syberyjskie pierogi z mięsem. Tradycyjny przepis
Pielmieni są rodzajem malutkich pierożków z mięsnym farszem. To tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Oryginalne pielmieni mają kształt taki, jak uszka, które my przygotowujemy na kolację wigilijną. Jak zrobić smaczne pielmieni i z czym je podawać, aby wydobyć ich wyraźny smak?
Przepis na pierogi nadziewane kaszą gryczaną i bryndzą
W Polsce mamy wiele popularnych dań, które często pojawiają się na naszych stołach. Prym wśród nich wiodą pierogi! Najbardziej popularne są pierogi z mięsem. Jednak nie każda z nas jada mięso. Dlatego szukamy pysznych zamienników. Pierogi bez mięsa też mogą być wyśmienite! Wypróbuj poniższy przepis.
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl