Pierogi wigilijne z nadzieniem makowym

Pierogi wigilijne z nadzieniem makowym

Co prawda, na wigilijnym stole najczęściej pojawiają się pierogi z kapustą i grzybami. Jednak jeśli wolisz słodką odsłonę tego dania, doskonałym pomysłem będzie wykonanie pierogów z makiem. Są przepyszne!
Reklama
Składniki na ciasto:
  • ½ kg mąki pszennej
  • płaska łyżka soli
  • szklanka letniej wody
Składniki na nadzienie:
  • 1 szklanka maku
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • 100 ml miodu naturalnego
  • wanilia do smaku
  • 100 g rodzynek
Przygotowanie: Na początku płuczemy mak w zimnej wodzie przez 5 minut i odsączamy.
Reklama
Umieszczamy go w garnku wraz z laską wanilii i mieszamy z ciepłym mlekiem, gotując przez 25-35 minut - zależnie od tego, jak szybko mak zrobi się miękki. Tak przygotowany mak ponownie odcedzamy i przekręcamy przez maszynkę do mielenia przynajmniej 2 razy. Mieszamy go z rodzynkami, miodem i skórką pomarańczową. Przygotowana masa staje się naszym farszem. Następnie bierzemy się za przygotowanie ciasta. W tym celu mieszamy wodę z mąką, dodajemy do smaku soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem około 25 minut. Kiedy już wyrośnie, rozwałkowujemy je dokładnie i wycinamy kawałki w postaci kółek, na przykład za pomocą szklanki. Na taki kawałek ciasta nakładamy nasz farsz i sklejamy pierogi. Następnie wrzucamy je do wody i gotujemy 6 minut od ich wypłynięcia. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama