Przepis na kokosowe kulki z kaszy jaglanej - Smak lata!
Udostępnij Google News
Kuchnia

Przepis na kokosowe kulki z kaszy jaglanej - Smak lata!

Z czym nam się kojarzy kokos? Z latem, ze słońcem! Co prawda, wiosna nieśmiało zagląda do nas przez okna, dlatego warto powoli przypomnieć sobie smaki zbliżające się lata. Co powiecie na kokosowe kulki z kaszy jaglanej?

Składniki:

  • 50 g białej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 50 g daktyli
  • 60 g migdałów
  • 60 g kaszy jaglanej
  • 350 ml mleka kokosowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:
Czekoladę roztop wraz z kremówką w kąpieli wodnej. Daktyle i migdały zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut, aż zmiękną. Kaszę jaglaną wyparz gorącą wodą. Następnie zalej ją mlekiem i gotuj, aż wchłonie cały płyn. Po wystudzeniu dodaj do niej roztopioną czekoladę, wymieszaj. Przełóż masę do pojemnika blendera i miksuj z migdałami, daktylami oraz wanilią. Ulep z masy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe praliny obtocz w wiórkach kokosowych i chłódź w lodówce, żeby stężały.

Źródło: pl.pinterest.com
Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie