Dieta upiększająca. Odcinek 15: Pomarańcza
Udostępnij Google News
Zdrowie

Dieta upiększająca. Odcinek 15: Pomarańcza

Owoce cytrusowe to niewątpliwie jeden z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej lubianych wyborów, którego dokonujemy szukając owoców uzupełniających naszą codzienną dietę. Nic w tym dziwnego, są one nie tylko łatwo dostępne, ale i bogate w cenne dla zdrowia witaminy i składniki odżywcze. Pomarańcze są niezwykle smaczne i słodkie, mogą też przynosić szereg korzyści naszemu organizmowi oraz znacząco wpływać na naszą urodę.

Słodki smak i aromat pomarańczy wielu z nas kojarzy się ze świętami, często goszczą one na naszych stołach w tym szczególnym okresie. Warto jednak docenić ich potencjał także w pozostałe dni roku, zwłaszcza że możemy je kupić nie tylko zimą. Pomarańcze to wspaniały dodatek do wielu potraw i deserów, a ich zapach wykorzystywany jest także w aromaterapii - już samo obieranie pomarańczy ze skórki przyczynić się może do znacznej poprawy nastroju i przypływu sił witalnych.

Pomarańcze dla urody i szczupłej sylwetki

Podobnie jak większość owoców cytrusowych, tak i pomarańcza jest cennym źródłem witaminy C. To dobra wiadomość dla naszej skóry, dla której witamina ta stanowi ważne, upiększające wsparcie. Pomarańcza bogata jest także w substancje fitochemiczne, które zmniejszają wrażliwość skóry na światło i usprawniają krążenie - dzięki nim składniki odżywcze szybciej docierają do skóry i dodają jej blasku. Spora ilość błonnika dostarczanego nam podczas spożywania pomarańczy pomaga regulować przemianę materii, dzięki czemu może korzystnie wpływać na skuteczność diet odchudzających. Jeśli jesteśmy na diecie i próbujemy zrzucić zbędne kilogramy, pamiętajmy o tym, by jeść pomarańcze w całości. Dostarczają nam wtedy więcej niezbędnych składników odżywczych i nie są tak kaloryczne, jak wyciśnięty z nich sok. Warto zauważyć, że sok z pomarańczy ma dość wysokie stężenie cukru, dlatego nie jest do końca odpowiedni dla osób starających się o szczupłą sylwetkę.

Pomarańcze - działanie aromaterapeutyczne

Olejki eteryczne wydzielające aromat pomarańczy, a nawet samo obieranie owocu, są w stanie wpłynąć korzystnie na nasze samopoczucie. Zapach pomarańczy poprawia nastrój, działa kojąco na nerwy, jest także w stanie łagodzić stany depresyjne. Wdychając aromat tego owocu zapewniamy sobie przypływ energii i lepszy humor, dlatego wykorzystujmy go w swojej kuchni jak najczęściej.

Pomarańcze dla zdrowia

Zawarta w pomarańczach witamina C wpływa na ogólną poprawę funkcjonowania naszego organizmu. Może być ona pomocna w leczeniu infekcji i towarzyszących wielu schorzeniom stanów zapalnych. Podczas obierania owocu zwróćmy uwagę na błonę znajdującą się tuż pod jego skórką - warto ją zachować, ponieważ jest ona źródłem antyoksydacyjnych flawonoidów, które wzmacniają odporność, a także pomagają organizmowi przyswajać roślinne żelazo. Regularne spożywanie pomarańczy wspiera funkcjonowanie żołądka oraz jelit, chroni też przed chorobami serca, a dodatkowo usprawnia układ krążenia.

Inspiracja - pomysł na oryginalne wykorzystanie pomarańczy w naszej kuchni

Sałatka z łososiem i pomarańczą

Składniki:

3 pomarańcze
250 g wędzonego łososia
150 g rukoli
1 kiść zielonych winogron
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy stołowej
oliwa z oliwek
2 łyżki pestek dyni
szczypta soli
szczypta pieprzu

Łososia pokrój na drobne kawałki i włóż do dużej miski. Pomarańcze obierz i poszatkuj w kostkę, a następnie razem z umytymi liśćmi rukoli dodaj do miski. Winogrona dokładnie umyj i przekrój każde grono na połowę. Wrzuć do miski, dodając też do niej pestki dyni. W osobnej misce wymieszaj oliwę z oliwek, musztardę, miód i przyprawy. Dodaj do sałatki i wszystko dokładnie wymieszaj.

Źródło: pl.pinterest.com
Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie