Naturalne zamienniki cukru
Przejdź do galerii zdjęć
Jedzenie słodyczy jest przyjemne i kojarzy się zwykle z miłymi wspomnieniami. Zjedzenie małego czekoladowego batonika do kawy nie wydaje się niczym groźnym. Co jednak zrobić gdy ze względów zdrowotnych trzeba ograniczyć cukier w diecie? Co można jeść i dodawać do herbaty, by zaspokoić potrzebę słodkiego smaku?
Reklama
Co jeść zamiast cukru?
Stewia Naturalny słodzik, pochodzenia roślinnego. Stewi możemy używać w postaci liści zerwanych prosto z rośliny doniczkowej trzymanej w domu. W sklepach dostępne są też płyny, tabletki oraz proszek. Stewia jest sporo słodsza od cukru, więc na początku należy uważać z ilością - będziemy używać jej zdecydowanie mniej niż białego cukru. Miód Jeżeli nie ograniczamy cukru ze względu na kaloryczność, lecz na wartości odżywcze i zdrowotne dobrym wyborem będzie miód. W jego składzie znajdziemy między innymi witaminy z grupy B, olejki lotne, pyłki kwiatowe, enzymy itp. Należy jednak pamiętać, by nie gotować miodu, ani nie dodawać go do gorących napojów. W temperaturze 40 stopni traci on wszystkie wartości odżywcze. Ksylitol Zawiera 40% mniej kalorii niż biały cukier, dlatego chętnie jest używany przez osoby będące na dietach oraz cukrzyków (ze względu na niski indeks glikemiczny). Pozyskiwany jest głównie z kory brzozowej. Ksylitol jest nieznacznie mniej słodki od cukru i jest trochę delikatniejszy w smaku.Reklama
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: Cukier
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak ograniczyć ilość cukru w diecie?
Cukier jest jedną z bardziej uzależniających substancji odżywczych. Mnóstwo osób ma do niego słabość, ale każda z tych osób jest w stanie go odstawić lub przynajmniej w dużej mierze ograniczyć, jeśli tylko naprawdę zechce to zrobić i odpowiednio się do tego zmotywuje.
Czym słodzić napoje? Poznaj 5 zamienników szkodliwego cukru
Nie bez przyczyny mówi się, że cukier to cichy zabójca. Od dawna bowiem jest wiadomo, że cukier jest bardzo szkodliwy, a jego nadmiar w diecie prowadzi do wielu groźnych chorób. O "przedawkowanie cukru" jest bardzo łatwo, z uwagi na fakt, że znajdziemy go w wielu produktach, które codziennie zjadamy np. sosy czy płatki śniadaniowe. Warto więc zrezygnować z dosładzania kawy czy herbaty cukrem i zastąpić go zdrowymi zamiennikami.
Dlaczego insulinooporność jest groźna? Poznaj najważniejsze fakty
Insulinooporność to alarmowy stan przedcukrzycowy. Insulinooporność można odwrócić, stosując odpowiednią dietę i zmieniając nawyki żywieniowe. Nieleczona prowadzi do cukrzycy typu 2. Jakie są przyczyny i objawy zaburzenia metabolicznego? Jaką dietę stosować?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2023 ZaradnaKobieta.pl