Naturalne zamienniki cukru
Przejdź do galerii zdjęć
Jedzenie słodyczy jest przyjemne i kojarzy się zwykle z miłymi wspomnieniami. Zjedzenie małego czekoladowego batonika do kawy nie wydaje się niczym groźnym. Co jednak zrobić gdy ze względów zdrowotnych trzeba ograniczyć cukier w diecie? Co można jeść i dodawać do herbaty, by zaspokoić potrzebę słodkiego smaku?
Reklama
Co jeść zamiast cukru?
Stewia Naturalny słodzik, pochodzenia roślinnego. Stewi możemy używać w postaci liści zerwanych prosto z rośliny doniczkowej trzymanej w domu. W sklepach dostępne są też płyny, tabletki oraz proszek. Stewia jest sporo słodsza od cukru, więc na początku należy uważać z ilością - będziemy używać jej zdecydowanie mniej niż białego cukru. Miód Jeżeli nie ograniczamy cukru ze względu na kaloryczność, lecz na wartości odżywcze i zdrowotne dobrym wyborem będzie miód. W jego składzie znajdziemy między innymi witaminy z grupy B, olejki lotne, pyłki kwiatowe, enzymy itp. Należy jednak pamiętać, by nie gotować miodu, ani nie dodawać go do gorących napojów. W temperaturze 40 stopni traci on wszystkie wartości odżywcze. Ksylitol Zawiera 40% mniej kalorii niż biały cukier, dlatego chętnie jest używany przez osoby będące na dietach oraz cukrzyków (ze względu na niski indeks glikemiczny). Pozyskiwany jest głównie z kory brzozowej. Ksylitol jest nieznacznie mniej słodki od cukru i jest trochę delikatniejszy w smaku.Reklama
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: Cukier
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Aspartam - czym jest, gdzie go znajdziemy i czy jest szkodliwy?
Aspartam jest stosowany jako substancja słodząca już od ponad 40 lat. Jednakże pomimo swojej stosunkowo długiej obecności na rynku, nadal nierzadko cieszy się złą sławą. Zarzuca mu się, że jest szkodliwy i wpływa negatywnie na zdrowie. Jednakże czy to prawda? Co na ten temat możemy przeczytać w badaniach? Czy aspartam faktycznie jest szkodliwy?
Domowe sezamki bez dodatku cukru. Zobacz czym go zastąpić!
Chrupiące sezamki prawdopodobnie niejednej z Was przywołują wspomnienia z dzieciństwa pełnego niekończącej się beztroski każdego dnia. Słodka przekąska na bazie ziaren białego sezamu jest łatwa w przygotowaniu, więc nie musisz sięgać po sklepowy produkt. Domowe sezamki to gwarancja smaku oraz olbrzymia dawka satysfakcji wynikająca z ich własnoręcznego przygotowania. Przekonaj się sama!
Dżem jabłkowy ze stewią
Dżem jabłkowy - idealny dodatek do naleśników, ryżu, serków czy ciast. Da się go zrobić o każdej porze roku i dzięki naturalnym zamiennikom cukru takim jak stewia, można to zrobić z dużo mniejszą ilością kalorii, bez dodatkowych cukrów prostych.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl