Składniki:
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki stewii w proszku lub 2-3 małe gałązki świeżej stewii
Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać). Masę jabłkową przekładamy do garnka i smażymy przez około 1,5 godziny na małym ogniu.
Jeżeli używamy stewii z proszku, wystarczy dodać ją do gotującej się masy. Jeżeli używamy świeżych liści, najłatwiej będzie je drobno pokroić i dodać na samym początku gotowania, by zdążyły zmięknąć i wypuścić słodki smak.
Dodatki do dżemu jabłkowego
Co dodać by uczynić zwykły dżem ciekawszym?
- cynamon
- goździki
- rodzynki
- suszona żurawina
- orzechy włoskie
- imbir
- kardamon
- kawa
- sok z pomarańczy