Dżem jabłkowy ze stewią

Zdrowie Kuchnia Środa, 13 marca 2019
Oceń:
4 / 24 głosów

Dżem jabłkowy - idealny dodatek do naleśników, ryżu, serków czy ciast. Da się go zrobić o każdej porze roku i dzięki naturalnym zamiennikom cukru takim jak stewia, można to zrobić z dużo mniejszą ilością kalorii, bez dodatkowych cukrów prostych.

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki stewii w proszku lub 2-3 małe gałązki świeżej stewii

Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (w zależności od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać). Masę jabłkową przekładamy do garnka i smażymy przez około 1,5 godziny na małym ogniu.

Jeżeli używamy stewii z proszku, wystarczy dodać ją do gotującej się masy. Jeżeli używamy świeżych liści, najłatwiej będzie je drobno pokroić i dodać na samym początku gotowania, by zdążyły zmięknąć i wypuścić słodki smak.

Dodatki do dżemu jabłkowego

Co dodać by uczynić zwykły dżem ciekawszym?

  • cynamon
  • goździki
  • rodzynki
  • suszona żurawina
  • orzechy włoskie
  • imbir
  • kardamon
  • kawa
  • sok z pomarańczy