Zero waste: jadłodzielnie, foodsharing - sposób na marnowanie jedzenia

Dom i ogród Kuchnia Środa, 13 marca 2019
Oceń:
4 / 16 głosów

Każdej z nas na pewno kilka razy w życiu zdarzyło się ugotować czegoś za dużo, a przygotowanego jedzenia nie miał kto zjeść. Szczególnie często zdarza się to podczas przygotowań do świąt, imprez rodzinnych i przyjęć.

Często słyszymy w mediach o tym że na świecie marnowane są miliony ton jedzenia rocznie. W dużej części jest to żywność nie sprzedana w sklepach czy zmarnowana przy produkcji i transporcie. W następnej kolejności są jednak nasze gospodarstwa domowe.

Co zrobić gdy ugotujemy za dużo jedzenia, kupimy za dużo świeżych produktów lub kupione produkty po prostu nam nie smakują? Kilka lat temu w Polsce, dzięki  modzie na bycie eko zaczęły się pojawiać lokalne jadłodzielnie.

Czym są jadłodzielnie?

Są to punkty w przestrzeni miejskiej, gdzie można przynieść nadmiar jedzenia (potrawy, które zostały nam po przyjęciach, otwarte produkty, których sami nie damy rady zjeść, warzywa i owoce itp), czyli wszystko co nadaje się do jeszcze do spożycia.
Nazwa jadłodzielnia wzięła się od angielskiego wyrażenia foodsharing, czyli dzielenie się jedzeniem i to oddaje dokładnie ideę jaka za tym stoi! Dzielenie się produktami spożywczymi, zamiast wyrzucania ich do kosza.


Jadłodzielnie są zwykle punktami, gdzie umieszczona jest szafka, półka lub/i lodówka i zamrażarka w często uczęszczanym miejscu. Dzięki temu łatwo mogą z nich korzystać osoby oddające, jak i te, które mają ochotę coś z jadłodzielni zabrać.  Często zaglądają tam studenci, osoby starsze, okoliczni mieszkańcy, bezdomni. Oddającymi są najczęściej osoby prywatne, ale coraz częściej można natknąć się na pracowników okolicznych restauracji, barów, czy sklepików, którzy po zamknięciu lokali przynoszą niesprzedana, ale nadal dobre produkty (na przykład w Warszawie na ul.Wilczej bardzo często wieczorami można natknąć się na lodówkę pełną kolorowych ciastek). Nie ma jednak ograniczeń w kwestii tego, kto może korzystać z jadłodzielni. Zarówno brać jedzenie jak i oddawać, może każda chętna osoba. Głównym celem jest to, by jedzenie się nie zmarnowało.

Wybrane lokalizacje jadłodzielni w Warszawie:

  • Bazar Lotników-pawilon 83A
  • Centrum Społeczne, ul. Paca 40
  • Stół Powszechny, ul. Jana Zamoyskiego 20
  • Syrena, ul. Wilcza 30
  • Wydział Psychologii UW, ul. Stawki 5/7
  • SGGW ul. Nowourysnowska 159 / Ursynów

Warto sprawdzić czy w waszym mieście znajduje się już jakiś punkt lub postarać się o założenie takiego miejsca.