Kapusta zawiera duże ilości witaminy C, A oraz wapń, magnez i żelazo. Jest również niskokaloryczna, ponieważ zawiera około 25 kcal w 100 g. Mit dotyczący tego, że dania z kapusty są ciężkie i tłuste zależy głównie od dodatków jakich użyjemy do jej przygotowania. W przypadku najpopularniejszego bigosu są to najczęściej: boczek, wieprzowina, smalec, smażona cebula itp.
Kapustę możemy jednak przygotować tak by stała się ona samodzielnym niskokalorycznym daniem lub smacznym dodatkiem do mięsa.
Przepis na kapustę z koperkiem
Składniki
- główka białej kapusty
- trzy małe pęczki świeżego koperku
- sól
- pieprz
- woda
Główkę kapusty rozkrajamy na pół, wycinamy twarde elementy ze środka i resztę siekamy w drobną kostkę lub cienkie paski.
Posiekaną kapustę wrzucamy do garnka z małą ilością wody lub rosołu (można też użyć kostki rosołowej, najlepiej takiej zrobionej własnoręcznie).
Do gotującej się kapusty dodajemy drobno posiekany suszony (wtedy należy go dodać na samym początku by zdążył zmięknąć podczas duszenia) lub najlepiej świeży koperek.
Po zagotowaniu się wody zmniejszamy ogień i dusimy całość, aż do momentu gdy kapusta stanie się zupełnie miękka, mieszając co jakiś czas, by nie przywarła do dna garnka.