Pad Thai - Tajski makaron z jajkiem

Kuchnia Czwartek, 14 marca 2019
Oceń:
4 / 23 głosów

Najpopularniejsza potrawa w Tajlandii, coraz bardziej znana również w Europie. Jej głównym składnikiem jest smażony makaron ryżowy oraz dodatki takie jak: kurczak, tofu, owoce morza, jajka, chrupiące orzeszki oraz mnóstwo charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej słodko-ostro-pikantnych przypraw.

Prosty przepis na Pad Thai do zrobienia w domu

Składniki

  • 400-500 g makaronu ryżowego typu wstążki
  • 4 jajka lub same żółtka z jajek
  • kostka naturalnego tofu
  • olej roślinny do smażenia
  • 2 świeże papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • zielona część dymki
  • 1 limonka
  • garść kiełków fasoli mung
  • garść orzeszków ziemnych
  • sos sojowy
  • olej sezamowy

Makaron gotujemy według wskazań z opakowania (zwykle około 3 minut lub po prostu zalewamy wrzącą wodą). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą żeby nitki się ze sobą nie skleiły. Tofu kroimy w około 1 cm kostki i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy do momentu aż ser delikatnie się zarumieni. Cebulę, chilli i czosnek kroimy bardzo drobno i dodajemy na patelnię. Uważamy by nie przypalić czosnku (stanie się on wtedy gorzki). Do smażącego się tofu i przypraw dodajemy ugotowany makaron.

Orzeszki ziemne podprażamy na suchej patelni i gnieciemy w moździerzu. Na patelnię dodajemy kiełki fasoli mung, sos sojowy oraz olej sezamowy. Jeżeli całość jest za sucha, można dodać trochę wody. Jajka dodajemy na sam koniec smażenia, po wyłączeniu palnika, by można było je równomiernie rozprowadzić i by nie ścięły się w jednym miejscu. Po nałożeniu makaronu, całość posypujemy orzeszkami ziemnymi, szczypiorkiem z dymki oraz skrapiamy sokiem z limonki.