Przepis na carpaccio z kalarepy

Kuchnia Poniedziałek, 18 marca 2019
Oceń:
4 / 29 głosów

Niedawno przedstawialiśmy wam kalarepę - mało popularne, ale pyszne i wartościowe warzywo. W formie carpaccio będzie idealną przekąską na wiosenne przyjęcia.

Carpaccio z kalarepy

Składniki

  • 2 małe twarde kalarepy
  • oliwa
  • szczypiorek
  • gęsty ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
  • orzechy włoskie

Kalarepy obieramy, starając się zachować ich okrągły kształt tak, by później ładnie prezentowały się na talerzu. Kroimy je w bardzo cienkie plasterki (jeżeli mamy taką możliwość, dobrze będzie użyć krajalnicy do wędlin). Orzechy włoskie kruszymy w moździerzu lub wkładamy je w bawełnianą szmatkę i tłuczemy młotkiem. Plastry kalarepy układamy na okrągłym talerzu kaskadowo. Całość posypujemy świeżym szczypiorkiem oraz pokruszonymi orzechami. Doprawiamy solą, pieprze, oliwą i dekorujemy octem balsamicznym.