Spaghetti Rzymskie - proste danie z minimalną ilością składników

Bez kategorii Kuchnia Niedziela, 24 marca 2019
Oceń:
4 / 33 głosów

Prawdopodobnie najprostsze w wykonaniu danie, z najkrótszą listą składników. Za to w smaku nietypowe i wykwintne w swojej prostocie. 

Spaghetti cacio e pepe - Rzymskie spaghetti z czarnym pieprzem. Jak przygotować?

Składniki

  • makaron typu spaghetti - najlepiej świeży
  • świeżo zmielony gruboziarnisty czarny pieprz
  • odrobina oliwy z oliwek
  • twardy ser dojrzewający np: parmezan

Makaron gotujemy al dente, czyli na lekko twardy. Makaron odcedzamy, pozostawiając wodę po gotowaniu na później. W tym przypadku nie wolno przelewać go zimną wodą!
Do makaronu dodajemy 2-3 łyżki osolonej wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Dodajemy oliwę oraz pieprz. Całość mieszamy i podajemy posypany tartym serem.
Danie wyjątkowo proste, ale tanie i smaczne!