20 marca - Międzynarodowy dzień bez mięsa

Zdrowie Kuchnia Środa, 20 marca 2019
Oceń:
4 / 12 głosów

W wielu religiach na świecie nie spożywa się mięsa lub tak jak w katolicyzmie występuje dzień postny - piątek. W porównaniu do liczby osób jedzących mięso nadal jest to niewielki procent. Istnieje inicjatywa mająca na celu zwiększenie liczby tych dni.

Światowy dzień bez mięsa - jaki ma cel?

Chodzi głównie o promowanie diety wegetariańskiej i wegańskiej, uświadamianie społeczeństwa na temat ekologii, ochrony praw zwierząt i zdrowego stylu życia. Zachęca się do spróbowania potraw bezmięsnych żeby pokazać że mogą być one równie pyszne jak dania mięsne, a czasem nawet lepsze.

Tegorocznym hasłem kampanii jest:

„Change Your Diet – Change the World!”
czyli „Zmień swoją dietę – zmień świat!”.

Podkreślane jest znaczenie naszych codziennych wyborów żywieniowych na ekologię oraz gospodarkę. Poprzez akcje promocyjne wegetarianie i weganie zachęcają do spróbowania diety bezmięsnej chociaż przez jeden dzień.
Może komuś się spodoba i spróbuje utrzymać wegetarianizm dłużej?

Jakie są zalety diety bezmięsnej?

  • zmniejszenie ryzyka chorób serca, obniżenie poziomu cholesterolu
  • zmniejszenie ryzyka zakażeń bakteryjnych, wirusowych i pasożytniczych wynikających ze spożywania mięsa
  • pozytywny wpływ na środowisko - jemy wyłącznie produkty roślinne, które nie wymagają do produkcji tak dużej ilości wody, dwutlenku węgla, czy ciepła tak jak mięso
  • nie przyczyniamy się do uboju zwierząt i ich hodowli wyłącznie do celów spożywczych (względy etyczne)