Jak przygotować płatki owsiane? Rodzaje i sposoby

Kuchnia Czwartek, 21 marca 2019
Oceń:
4 / 13 głosów

Owsianki są ostatnio bardzo popularne. Są szybkie, łatwe do zrobienia i do transportu - najczęściej jednak używane są wersje gotowe z dodatkami smakowymi, mlekiem w proszku i cukrem. W jaki sposób przygotować własną owsiankę w domu? Jakie są rodzaje płatków, których można użyć? Czy zawsze musi zajmować to dużo czasu?

Rodzaje płatków owsianych

Najpopularniejsze są trzy opcje dostępne w sklepach: zwykłe, górskie oraz błyskawiczne.
Zwykłe płatki owsiane są najmniej przetworzone i najmniej rozdrobnione przez co zachowują najwięcej substancji odżywczych oraz składników mineralnych.
Płatki górskie są robione z ziarna, które zostało częściowo pokrojone i połamane.
Płatki błyskawiczne są najbardziej rozdrobnioną wersją ziarna. Zostają też dodatkowo poddane wstępnej obróbce parą wodna przez co są później najszybsze w przygotowaniu - należy zalać je wodą.

Przygotowanie płatków owsianych

Istnieją dwie podstawowe opcje ich przygotowania: gotowanie oraz wersja dla cierpliwych, czyli pozostawienia ich na noc do namoczenia.

W pierwszej wersji zalewamy dowolne płatki mlekiem lub wodą i gotujemy w zależności od ich grubości. Informacja o czasie gotowania znajduje się zwykle na opakowaniu.

W drugiej opcji, przygotowujemy płatki wieczorem. Zalewamy je gorącą wodą trochę ponad poziom ziaren i pozostawiamy na noc pod przykryciem. Rano będą miękkie i idealne do jedzenia.  Można je podgrzać lub nie - w zależności od preferencji oraz dodać ulubione owoce czy orzechy.

Co dodać do owsianki? Pomysły

Świeże owoce