Zupa z kalarepy

Zupa z kalarepy

Przejdź do galerii zdjęć
Jak już wiemy, kalarepa może być smacznym dodatkiem na surowo. Na ciepło najpopularniejsza jest w formie zupy. W tym przepisie wykorzystamy zarówno bulwę jak i liście.
Reklama

Wiosenna zupa warzywna z kalarepą

Składniki
  • dwie małe kalarepy - koniecznie z ładnymi i jędrnymi liśćmi
  • włoszczyzna do przygotowania bulionu
  • jedna duża cebula
  • świeży koperek
  • olej
  • sól, pieprz
Z włoszczyzny przygotowujemy bulion. Jeżeli chcemy, by zupa była bardziej wyrazista, możemy przygotować bulion z dodatkiem mięsa. Po ugotowaniu bulionu warzywa odkładamy na bok, a płyn przecedzamy, by stał się klarowny. Kalarepy i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na oleju do momentu aż lekko się zarumienią. Zalewamy je przecedzonym bulionem. Warzywa z włoszczyzny kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Liście kalarepy siekamy drobno i dodajemy do reszty. Gotujemy wszystko około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy ze świeżym posiekanym koperkiem.
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: zupa z kalarepy
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama