Zupa z kalarepy

Kuchnia Środa, 20 marca 2019
Oceń:
4 / 29 głosów

Jak już wiemy, kalarepa może być smacznym dodatkiem na surowo. Na ciepło najpopularniejsza jest w formie zupy. W tym przepisie wykorzystamy zarówno bulwę jak i liście.

Wiosenna zupa warzywna z kalarepą

Składniki

  • dwie małe kalarepy - koniecznie z ładnymi i jędrnymi liśćmi
  • włoszczyzna do przygotowania bulionu
  • jedna duża cebula
  • świeży koperek
  • olej
  • sól, pieprz

Z włoszczyzny przygotowujemy bulion. Jeżeli chcemy, by zupa była bardziej wyrazista, możemy przygotować bulion z dodatkiem mięsa. Po ugotowaniu bulionu warzywa odkładamy na bok, a płyn przecedzamy, by stał się klarowny.
Kalarepy i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na oleju do momentu aż lekko się zarumienią. Zalewamy je przecedzonym bulionem. Warzywa z włoszczyzny kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Liście kalarepy siekamy drobno i dodajemy do reszty. Gotujemy wszystko około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy ze świeżym posiekanym koperkiem.