26 marca - Międzynarodowy Dzień Szpinaku
Celem tego dnia jest przekonanie ludzi do tego że szpinak warto jeść oraz że odpowiednio przygotowany może być naprawdę smaczny i wartościowy.
Warto w tym dniu chociaż spróbować!
Dlaczego warto jeść szpinak?
Zawiera on dużo żelaza, które powinny spożywać szczególnie osoby z anemią. Przez dużą zawartość beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny, wykazuje właściwości antynowotworowe i przeciw miażdżycowe. Jest też bogatym źródłem magnezu, który wspomaga układ nerwowy wykazując właściwości lekko uspakajające oraz pomaga na ból i zawroty głowy. Wraz z zawartym w szpinaku potasem, skutecznie obniżają ciśnienie krwi.
Szpinak zawiera około 25 kcal w 100 g.
Można go jeść zarówno na surowo jak i podgrzany. Nada się idealnie na zupy lub sosy.
Najlepiej jest korzystać ze świeżych liści, które zachowują najwięcej składników odżywczych - warto jest też wybierać jak najmniejsze jędrne liście o chudych łodygach (grubsze powinno się wyciąć do jedzenia na surowo).
liście szpinaku wyrastają grupami po kilka prosto z ziemi, więc przed użyciem należy je porządnie umyć by pozbyć się resztek piachu (niedokładnie umyty szpinak będzie później nieprzyjemnie trzeszczeć przy jedzeniu).