Herbata z indyjskimi przyprawami - chai massala
Popularna i pita codziennie w Indiach herbata gotowana jest z dużą ilością przypraw. Dodawane jest do niej mleko oraz ogromne ilości cukru! Serwowana w każdym hinduskim domu oraz na prawie każdym ulicznym straganie.
Słowo "chai" to nazwa herbaty - najczęściej używana jest czarna i intensywna. "Massala" to mieszanka przypraw - każda może być inna.
Jakie przyprawy dodaje się do chai massala? Przykłady
- cynamon
- imbir
- anyż
- goździki
- szafran
- migdały
- kakao
- wanilia
- skórka pomarańczowa
- lukrecja
- płatki róży
- trawa cytrynowa
- kardamon
- liście laurowe
- pieprz
- kumin
- gałka muszkatołowa
- kolendra
- limonka
- cytryna
- sól
Przepis podstawowy na chai massala
Składniki
- 400 ml wody
- 2 kopiaste łyżki mocnej czarnej herbaty
- 300 ml mleka
- 1 laska cynamonu
- 5 ziaren kardamonu
- pół łyżeczki imbiru
- kilka goździków
- 5 łyżek cukru
Wszystkie składniki z wyjątkiem herbaty gotujemy razem w mleku i wodzie przez około 15-20 minut tak by przyprawy pościły smak. Po zdjęciu garnka z gazu, do gorącego naparu wrzucamy herbatę. Czekamy 10 minut aż się zaparzy i całość przecedzamy przez sitko, a następnie rozlewamy do kubków lub filiżanek.