Massala chai - herbata na sposób Indyjski

Kuchnia Sobota, 13 kwietnia 2019
Oceń:
4 / 15 głosów
Massala chai - herbata na sposób Indyjski

Co kraj to obyczaj. To co dla nas jest niesamowite, na drugim końcu świata jest codziennością. Jedną z takich rzeczy jest sposób parzenia herbaty.

Herbata z indyjskimi przyprawami - chai massala

Popularna i pita codziennie w Indiach herbata gotowana jest z dużą ilością przypraw. Dodawane jest do niej mleko oraz ogromne ilości cukru! Serwowana w każdym hinduskim domu oraz na prawie każdym ulicznym straganie.
Słowo "chai" to nazwa herbaty - najczęściej używana jest czarna i intensywna. "Massala" to mieszanka przypraw - każda może być inna.

Jakie przyprawy dodaje się do chai massala? Przykłady

  • cynamon
  • imbir
  • anyż
  • goździki
  • szafran
  • migdały
  • kakao
  • wanilia
  • skórka pomarańczowa
  • lukrecja
  • płatki róży
  • trawa cytrynowa
  • kardamon
  • liście laurowe
  • pieprz
  • kumin
  • gałka muszkatołowa
  • kolendra
  • limonka
  • cytryna
  • sól

Przepis podstawowy na chai massala

Składniki

  • 400 ml wody
  • 2 kopiaste łyżki mocnej czarnej herbaty
  • 300 ml mleka
  • 1 laska cynamonu
  • 5 ziaren kardamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • kilka goździków
  • 5 łyżek cukru

Wszystkie składniki z wyjątkiem herbaty gotujemy razem w mleku i wodzie przez około 15-20 minut tak by przyprawy pościły smak. Po zdjęciu garnka z gazu, do gorącego naparu wrzucamy herbatę. Czekamy 10 minut aż się zaparzy i całość przecedzamy przez sitko, a następnie rozlewamy do kubków lub filiżanek.