Przepis na chleb - zdrowy chleb żytni razowy, który zrobisz sama w domu

Przepis na chleb - zdrowy chleb żytni razowy, który zrobisz sama w domu

Przejdź do galerii zdjęć
Domowy chleb to nie tylko gwarancja niezastąpionego smaku, zdrowych składników i braku konserwantów. To także piękny zapach unoszący się po całym domu podczas pieczenia, chrupiąca i zarumieniona skórka, której nie zapewnia kupne pieczywo oraz miękki środek, który wprost rozpływa się w ustach podczas jedzenia. Przepis na chleb żytni razowy jest prosty do zrealizowania, a już pierwsze jego wykonanie może sprawić, że nigdy więcej nie kupisz pieczywa w sklepie.
Reklama
Oprócz obejmujących recepturę składników, do upieczenia domowego chleba żytniego razowego potrzebować będziemy sprawnego piekarnika oraz specjalnej formy o wymiarach 30 cm*10 cm. Niezbędna w procesie przygotowania przepisu może okazać się również cierpliwość, ponieważ przed przystąpieniem do właściwego wypieku zaczyn na nasz chleb powinien odpoczywać w temperaturze pokojowej 12-14 godzin.

Przepis na chleb żytni razowy

Składniki na zaczyn: 60 g aktywnego zakwasu żytniego, razowego 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 300 g wody Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na zaczyn i umieść je w plastikowym pojemniku z przykrywką (pamiętaj, że odpoczywając zaczyn zwiększy swoją objętość). Pozostaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 12-14 godzin.
Reklama
Składniki na ciasto właściwe: 300 g mąki żytniej razowej typ 2000 1 łyżka soli 2 łyżki stołowe zmielonego słodu jęczmiennego mocno palonego 120 g łuskanych ziaren słonecznika 30 g sezamu 2 łyżki stołowe melasy z trzciny cukrowej zaczyn wykonany poprzedniego dnia 250 g letniej wody W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, sól, słód jęczmienny i ziarna. Dodaj melasę, zaczyn i 250 g letniej wody. Całość wymieszaj łyżką, jednak nie zbyt intensywnie - jedynie tak, by połączyć ze sobą wszystkie składniki. Pozostaw na około pół godziny. Po upływie tego czasu ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i posypanej na przykład otrębami lub pestkami dyni.
Reklama
Całość przykryj folią spożywczą i pozostaw w cieple na około 2 godziny - do czasu, gdy ciasto wyrośnie do brzegów formy (ciasto może wyrosnąć trochę szybciej, jest to uzależnione od temperatury otoczenia). Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 stopni, ustawiając program pieczenia na górę i dół jednocześnie. Wyrośnięty chleb wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez kolejne 30-40 minut. Gotowy chleb najlepiej jest kroić dopiero następnego dnia. Zobacz też: Tofu: Co to jest tofu i dlaczego warto je jeść? Przepis na pyszne danie z tofu
Reklama
Zobacz galerię zdjęć: chlebek razowy
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama