Spożywanie cukru – 12 negatywnych stron

Spożywanie cukru – 12 negatywnych stron

Cukier nazywany jest „białym zabójcą” lub „cichym zabójcą” chociaż bez jego wpływu na nasz organizm i ciało nie moglibyśmy zdrowo oraz prawidłowo się rozwijać. Niestety spożywanie zbyt dużych ilości cukru przynosi właściwie same szkody. W naszym codziennym życiu powinniśmy raczej stronić od cukru, niż próbować częściej go spożywać.
Reklama
Odpowiedni poziom glukozy we krwi pozwala naszemu organizmowi na optymalne i prawidłowe funkcjonowanie, co jednak jeśli poziom ten jest za duży? Zbyt częste i obfite spożywanie cukru może prowadzić nawet do cukrzycy, a w związku z tym do dalszych i znacznie poważniejszych schorzeń i chorób.

Negatywne strony spożywania cukru:

1. Niszczenie narządów i spowalnianie ich pracy 2. Cukrzyca spowodowana spożywaniem zbyt dużej ilości cukru (niegenetyczna) 3. Cukier uzależnia powodując lepsze samopoczucie u osoby, która spożyje go w danym momencie. Działa więc tak samo jak inne substancje uzależniające wpływając na układ nagrody (narkotyki, alkohol itd..). 4. Nieprzyjęcie odpowiedniej ilości cukru kiedy na co dzień spożywamy go w dużych ilościach przyczynia się do powstawania chronicznego zmęczenia, pogorszenia koncentracji, pamięci i wpływa również na pogorszenie funkcjonowania układu odpornościowego. 5.
Reklama
Spożywanie cukru w słodyczach wcale nie przynosi naszemu organizmowi pozytywnej energii i nie sprawia, że będziemy lepiej funkcjonować. Jest to uczucie złudne i krótkotrwałe. Słodycze zawierają tak zwane „puste kalorie”, które nie są mobilizujące dla organizmu, a wręcz odwrotnie – sprzyjają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. 6. Spożywanie dużej ilości cukru ma negatywny wpływ na wygląd i zdrowie naszych zębów. Sprzyja także powstawaniu cukrzycy. 7. Mniej przyswajalne i wypłukiwane z organizmu zostają także witaminy z grupy B i mikro oraz makroelementy takie jak: wapń, chrom, magnez czy fosfor. 8.
Reklama
Cukier może wywoływać także arteriosklerozę, osłabienie odporności czy choroby nerek – potwierdzone jest to badaniami nad dziećmi otyłymi. 9. W wieku dorosłym dodatkowo spożywanie cukru może przyczynić się do chorób serca i ogólnych problemów naczyniowo-sercowych oraz choroby wrzodowej żołądka. 10. Cukier powoduje szybsze starzenie się organizmu, a kiedy jesteśmy już od niego uzależnieni wpływa negatywnie na funkcjonowanie i wygląd naszej skóry. 11. Podwyższa poziom „złego” cholesterolu. 12. Powoduje i sprzyja rozwojowi grzybicy (każdego rodzaju) oraz pasożytów (szczególnie u dzieci).
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama