Szukamy wówczas sposobów, dietetycznych aby coś zjeść i nie zaprzepaścić pracy nad dietą. Jeśli chcemy schudnąć i naprawdę dobrze wyglądać musimy włożyć w to bardzo dużo czasu i pracy.
Przeorganizowania wymagają nie tylko nasze posiłki, ale również konieczne jest włączenie do naszego harmonogramu aktywności fizycznej i przeorganizowanie niektórych przyzwyczajeń. Jeśli dobrze się zorganizujemy i będziemy przestrzegać narzuconych sobie zasad z całą pewnością nie będziemy głodni, a czuć się i wyglądać zaczniemy znacznie lepiej.
1. Jedzenie na błękicie
Warto zainwestować w błękitną zastawę – niebieskie talerze, mogą wyglądać bardzo stylowo, a dodatkowo zostało udowodnione, że zastosowanie chłodnych kolorów, a przede wszystkim niebieskiego, w jadalni spowoduje znaczny spadek łaknienia. Dla porównania kolor czerwony znacząco pobudza apetyt. Warto więc zrezygnować z czerwieni i pozwolić aby nasze oczy w trakcie spożywania posiłku podziwiały błękit.
2. Przed kolacją jabłko
Jabłko to niezwykle soczysty owoc, większość z nas zje go ze smakiem. Badania naukowe udowodniły hipotezę, że zjedzenie jabłka tuż przed posiłkiem spowoduje znaczne zmniejszenie porcji. Osoby badane zjadały średnio 180 kcal mniej, niż podczas nie jedzenia jabłka.
3. Malutkie sztućce
Niemal jak powrót do dzieciństwa, jednak swoje duże sztućce zamień na niewielki widelczyk sałatkowy oraz małą łyżeczkę a osiągniesz ograniczenie wielkości posiłków aż o 25%. To z całą pewnością przyczyni się do znacznie szybszej utraty masy ciała.
4. Aromat mięty
Psychologowie uważają, że zapach mięty wywołuje u nas poczucie sytości. Dlatego warto dodawać do potraw liście świeżej mięty.
5. Regularność
Zaplanuj swój dzień. Każdego dnia spożywaj 5 posiłków o tych samych porach. Przyzwyczaisz organizm do konkretnych przerw pomiędzy posiłkami dzięki czemu nie będziesz odczuwać głodu.
6. Wyjątek wieczór
Staraj się ostatni posiłek zjeść 3-4 godziny przed snem. Idąc spać powinnaś czuć się lekko głodna, jednak w żadnym razie nie tak bardzo aby nie móc zasnąć. Posiłek wieczorem nie powinien również być zbyt obfity oraz najlepiej jeśli zostanie skomponowany z lekkostrawnych produktów.
Marta